Ai fi mai dispus să returnezi un portofel găsit pe stradă dacă ar conține bani lichizi? Un nou studiu sugerează că ai face-o, și asta nu neapărat pentru că ești o persoană altruistă, ci pentru că nu vrei să te simți ca un hoț.
Studiul, publicat în 2019 în revista Science, a urmărit să exploreze și să compare onestitatea civică în 355 de orașe din 40 de țări.
Găsirea a 51% din portofelele care conțineau bani a fost raportată
În fiecare oraș, un asistent de cercetare ar fi predat un portofel „pierdut” la bănci, muzee, oficii poștale, hoteluri și secții de poliție. Asistentul de cercetare pleca apoi fără să furnizeze informații de contact. Fiecare portofel conținea o listă de cumpărături în limba locală, trei cărți de vizită identice cu un nume de bărbat care suna ca fiind din țara respectiva și o adresă de e-mail. Toate portofelele erau transparente, ceea ce înseamnă că angajații nu trebuiau să le deschidă pentru a vedea conținutul. Unele portofele nu conțineau niciun ban, în timp ce altele aveau aproximativ 13,45 dolari, sau echivalentul în moneda locală.
Rezultatele au arătat că, în medie, 40% din portofelele fără bani au fost raportate de către angajați ca fiind găsite, comparativ cu 51% din portofelele care conțineau bani.
În toate țările, cu excepția a două (Mexic și Peru), oamenii au fost mai predispuși să declare că au portofele cu bani lichizi. Rezultatele i-au surprins pe cercetători, care au scris că „nici experții, și economiștii profesioniști nu au putut prezice acest rezultat”.
O miză mai mare
Pentru a testa dacă angajații raportau portofelele cu bani lichizi pentru că 13,45 dolari nu erau suficienți pentru a risca să fure, echipa a mai efectuat câteva experimente în SUA, Marea Britanie și Polonia, de data aceasta cu 94,15 dolari în loc de 13,45 dolari.
În mod surprinzător, angajații au fost considerabil mai cinstiți atunci când portofelele conțineau mai mulți bani, o medie de 72% dintre angajați au raportat aceste portofele ca fiind găsite.
Ce rol are altruismul în exprimarea unui comportament civic?
Așadar, ce explică acest comportament? Pentru a vedea în ce măsură altruismul ar putea să joace un rol, echipa a pus o cheie în unele dintre portofele. Spre deosebire de bani, cheia ar fi valoroasă doar pentru proprietarul portofelului. Rezultatele au arătat că portofelele cu bani și cu o cheie au fost în continuare mai susceptibile de a fi raportate ca fiind găsite, dar diferența nu a fost suficient de mare pentru a spune că doar altruismul îi determină pe oameni să returneze portofelele.
Cu toate acestea, nu este clar cât de mult reflectă aceste rezultate onestitatea civică a publicului larg din aceste țări. În orice caz, păstrarea unei anumite imagini de sine pare să fie un factor decisiv.
Sursa: Realitatea de Alba