Tot mai multe persoane, victime ale atacurilor urșilor, au început să se îndrepte în instanță pentru a cere daune morale din partea Ministerului Mediului, iar acțiunile lor sunt încununate cu succes.
Instanțele din Prahova, Brașov, Harghita și Mureș abundă de astfel de procese în care statul prin instituțiile sale are calitate de pârât și obligat să plătească sume uriașe oamenilor atacați de urs sau rudelor celor care nu au supraviețuit atacului, relatează Ziare.com.
Valoarea despăgubirilor morale și materiale diferă de la un caz la altul, dar instanțele menționate au acceptat să aprobe sume mari pentru România, de zeci de mii de euro, bani pe care Ministerul Mediului trebuie să-i plătească obligat prin sentințe definitive.
Judecătorii au înțeles că Ministerul Mediului avea obligația legală să ia toate măsurile legale pentru menținerea populației de urși sub control, în aşa fel încât asemenea fapte ilicite cauzatoare de prejudiciu să fie preîntâmpinate.
”Prin declararea ursului brun ca animal sălbatic ultra protejat, a pus pe plan secundar drepturile fundamentale cetățenești, favorizând astfel suprapopularea urșilor şi inevitabil producerea faptelor ilicite cauzatoare de prejudiciu”, sunt acuzațiile aduse în instanță de victimele atacului de urs.
Oamenii răniți acuză statul că viața unui urs valorează mai mult decât viața unui om, atâta timp cât amenda pentru braconarea unui exemplar de urs carpatin se pedepsește cu amendă de 40.000 de euro, iar valoarea daunelor pentru rănirea sau moartea unui om în urma atacului de animal sălbatic nu este reglementată.