Statuia de cult a lui Iupiter tronans de la Apulum

Miercuri, 3 martie 2021, ora 11, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii martie, Statuia de cult Iupiter tronans de la Apulum.

Pentru martie, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia propune ca exponat al lunii una dintre cele mai mari statui de cult din Dacia, a zeului Iupiter.

Iupiter este un zeu celest, al fenomenelor atmosferice, protector al ordinii cosmice și al oamenilor, al statului și armatei romane. Pasărea sa consacrată este vulturul (aquila), care devine simbol al legiunilor și al statului roman.

Statuia de cult a fost descoperită cu ocazia unor lucrări de canalizare efectuate în anul 1976, pe str. Cetăţii, din Alba Iulia, aflată la sud de castru, alături de un interesant altar votiv închinat acestei zeităţi de C. Sentius Bassus. Partea inferioară a tronului este spartă din vechime, la fel şi antebraţele în care îşi ţinea atributele. Părul şi barba sunt stufoase. Pe creştet poartă o corona triumphalis.

Monumentul sculptural poate fi datat în prima jumătate a sec. III p.Chr. datorită folosirii trepanului în tratarea coafurii şi a şănţuirilor adânci în reliefarea himation-ului.

În centrul urban Apulum se păstrează 20 din cele peste 30 de statui și statuete din piatră cu imaginea lui Iupiter de tip tronans din Dacia. Toate aceste reprezentări au ca model statuia din marmură din sec. al IV-lea a.Chr. a lui Iupiter Verospi, replică a statuii colosale din fildeş şi aur realizată de Phidias pentru templul din Olimpia la jumătatea sec. al V-lea a.Chr.

Evenimentul este organizată de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Vernisajul va fi transmis online pe pagina de Facebook a Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

 

Sursa: Realitatea de Alba

Articolul precedentDobânzile cresc rapid. ROBOR (la trei luni) a urcat astăzi la 1,68%, de la 1,61% ieri
Articolul următorCulisele statului paralel | Secretul pe care îl știe toată lumea și despre care mulți ani nu a vorbit nimeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.