Spitalul din Alba Iulia, inclus în programul de tromboliză intravenoasă

La primirea anunțului privind aducerea la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a unui pacient cu posibil diagnostic de AVC, candidat pentru acest tratament, medicul de gardă din UPU a alertat medicul neurolog – singurul abilitat să decidă diagnosticul şi indicaţia de tratament –, care a avut responsabilitatea mobilizării celorlalte structuri implicate.

Coordonator pe acest program a fost desemnat medicul primar neurolog Oancea Adrian Marin – care de altfel a administrat această terapie în premieră la SJU Alba Iulia –, însă toți medicii neurologi ai unității medicale sunt abilitați să decidă oportunitatea efectuării procedurii.

Dacă pacientul întrunește criteriile de eligibilitate, acest tratament contribuie la scăderea dizabilităților acestei afecțiuni, iar în cazuri grave poate contribui la salvarea vieții. Este considerată cea mai bună terapie în cea mai scurtă perioadă de timp de la debutul afecțiunii.

Primul pacient tratat a fost adus la UPU Alba Iulia cu multipli factori de risc, cu un tablou clinic agravat, într-un timp util și a întrunit toate criteriile de eligibilitate pentru administrarea tratamentului. Acesta are o evoluție favorabilă.

Și al doilea pacient a întrunit criteriile de eligibilitate și prezintă o evoluție adecvată.

La Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia se face tromboliză intravenoasă în perioada acută a accidentului vascular cerebral ischemic, care contribuie la scăderea dizabilităților acestei afecțiuni, după ce unitatea medicală a fost inclusă la începutul lunii februarie în Acțiunea Prioritară AP-AVC acut.

Tromboliza intravenoasă este eficientă pentru tratamentul pacienților cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut în primele maximum 4,5 ore de la debutul simptomatologiei, în absența contraindicațiilor.

Metoda terapeutică este netraumatizantă și constă în injectarea unei substanțe trombolitice (denumită și fibrinolitică).

Aceasta se administrează în venă și încearcă să dizolve obstacolul ce blochează circulația.

Pentru a putea fi administrat tratamentul, pacienții care prezintă simptome specifice unui accident vascular cerebral – tulburări de vorbire, echilibru, vedere, motorii sau senzitive – trebuie să se adreseze cât mai repede la medic.

Ambulanța trebuie solicitată la apariția primelor simptome pentru ca pacientul să fie cât mai repede transportat în Unitatea de Primiri Urgențe.

Evaluarea pacientului (clinică și paraclinică) în vederea luării deciziei de tratament precum și măsurile de stabilizare ale acestuia trebuie să fie efectuate de către medicul neurolog și echipa UPU în colaborare, având drept unic scop selecția corectă și rapidă a pacienților și administrarea într-un timp cât mai scurt, în condiții de siguranță, a terapiei.

Denumirea completă a programului în care a fost inclus și SJU Alba Iulia este Acțiunea Prioritară pentru Tratamentul Intervențional al Pacienților cu AVC acut.

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, fiind a doua cauză de mortalitate și una dintre cele mai importante cauze de dizabilitate la nivel global.

Potrivit Ministerului Sănătății, studiile efectuate au arătat că dintre pacienții cu AVC ischemic aproximativ 20-25% sunt eligibili pentru tratament prin tromboliză intravenoasă și 10% pentru tratament endovascular (trombaspirație sau trombectomie).

Articolul precedentBursele locurilor de muncă desfășurate în anul 2019
Articolul următorALBA : Cercetaţi pentru infracțiuni rutiere

Comments are closed.