Spitalul Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon” deschide centrul de vaccinare anti-HPV

Reprezentanţii Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Bucureşti au anunţat marţi inaugurarea centrului de vaccinare anti-HPV.

Potrivit unui comunicat remis presei, centrul este deschis zilnic, de luni până duminică, între orele 10,00 şi 18,00, în incinta spitalului, la parter, în cadrul Compartimentului de Prevenire şi Control al Infecţiilor Nosocomiale.

Persoanele care doresc să se vaccineze anti-HPV beneficiază acum de un parcurs simplificat, fiind nevoie doar de un bilet de trimitere de la medicul de familie şi de o singură vizită la centrul de vaccinare, pentru consultaţie de specialitate, reţetă şi administrare, economisind astfel timp şi efort.

„Prevenţia cancerului de col uterin, cu o incidenţă încă nefiresc de mare în România, poate fi făcută prin vaccinarea anti-HPV, eficienţa fiind dovedită. Suntem bucuroşi să fim al doilea spital de stat care poate oferi această alternativă doamnelor şi partenerilor lor, contribuind astfel la sănătatea globală. Prevenţia reprezintă varianta mult mai ieftină şi, de departe, mai puţin traumatică, în lupta cu această afecţiune”, a declarat Bogdan Socea, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Bucureşti, citat în comunicat.

Infecţia cu HPV este cea mai frecventă şi mai răspândită infecţie virală cu transmitere sexuală. Aproximativ 80% dintre bărbaţi şi femei se vor infecta cu HPV pe parcursul vieţii , iar ratele de infecţie persistentă cresc odată cu vârsta atât la femei, cât şi la bărbaţi.

„România are cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer de col uterin din Europa. Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer ginecologic diagnosticat în România şi al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din ţara noastră, însă al doilea cel mai frecvent în segmentul 15-44 ani. La nivelul Uniunii Europene, România înregistrează cea mai mare incidenţă şi cea mai mare rată a mortalităţii. Incidenţa este de 2,5 ori mai mare decât media UE, iar rata mortalităţii de peste 4 ori mai mare. În fiecare an, aproape 3.400 de femei din România primesc diagnosticul de cancer de col uterin şi 1.805 femei îşi pierd viaţa din cauza acestei maladii”, afirmă aceeaşi sursă.

În România, adolescenţii fete şi băieţi cu vârsta între 11-18 ani au acces gratuit la vaccinarea anti-HPV, iar femeile între 19 şi 45 ani beneficiază de vaccinul anti-HPV în regim compensat 50%.

Vaccinarea anti-HPV poate preveni apariţia formelor de cancer, condiloamelor genitale şi a altor afecţiuni asociate infecţiilor cu virusul Papiloma uman (HPV), ce afectează atât femeile, cât şi bărbaţii.

AGERPRES

Articolul precedentMai mulţi magistraţi eliberaţi din funcţie de preşedintele Iohannis
Articolul următorUE autorizează un nou tratament pentru bronşita tabagică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.