Spania stinge lumina. Economie de curent în instituții și clădiri și la monumente

Spania intră în era economisirii și impune restricții de temperatură pentru sistemele de aer condiționat și de încălzire în toate clădirile publice, în malluri, restaurante, cinematografe, sediile de firme, hoteluri, gări şi aeroporturi.

 

Guvernul Spaniei a anunţat luni seara limite de temperatură pentru aerul condiţionat şi încălzirea clădirilor, în vederea economiei de energie, transmit Reuters şi dpa.

Sistemele energetice europene se confruntă cu probleme din cauza valului de căldură şi al reducerii importurilor de gaze din Rusia, ca urmare a războiului din Ucraina. Luna trecută, Uniunea Europeană a propus ca fiecare din cele 27 de state membre să îşi reducă cu 15% consumul de gaze, însă Spania a obţinut o derogare şi va încerca să consume cu 7% mai puţin, deşi iniţial se opusese acordului.

Printre restricţiile anunţate de ministrul pentru tranziţia ecologică şi problemele demografice, Teresa Ribera, după şedinţa săptămânală de guvern de luni, se numără setarea termostatelor sistemelor de aer condiţionat şi încălzire la peste 27 de grade vara şi sub 19 grade iarna, în toate clădirile publice, în malluri, restaurante, cinematografe, sediile de firme, hoteluri, gări şi aeroporturi.

Magazinele trebuie să îşi echipeze intrările cu sisteme automate de închidere a uşilor, cel mai târziu până la 30 septembrie.

Iluminatul în birourile nefolosite, în vitrine şi la monumente se va întrerupe la orele 22.

Se vor efectua verificări ale eficienţei energetice a anumitor clădiri.

Măsurile sunt precizate într-un decret regal şi vor fi impuse după o perioadă de tranziţie de o săptămână de la publicarea în Monitorul Oficial, urmând să rămână în vigoare până la 1 noiembrie 2023.

Ribera a afirmat că este vorba doar de un prim pachet necesar într-o „situaţie critică”. Ea a adăugat că Europa are nevoie de ajutorul Spaniei şi că „e timpul pentru solidaritate”.

Reprezentanta guvernului de la Madrid a cerut totodată firmelor private să recurgă mai mult la telemuncă.

Reuters reaminteşte că premierul spaniol Pedro Sanchez a propus săptămâna trecută şi renunţarea la cravate, ca o primă modalitate de a face economii la aerul condiţionat. 

Articolul precedentPrima pizza cu foiţă de aur în Italia, făcută de un român. Cât costă şi ce ingrediente conţine
Articolul următorNoi modalități de sprijin pentru fermierii din zootehnie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.