Sindicaliștii din învățământul preuniversitar cer Guvernului să intervină și să „stopeze politica de umilire a personalului din sistemul național de educație”. Este reacția reprezentanților profesorilor la declarațiile ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila, care a cerut ca testele de salivă în școli să fie făcute copiilor de către dascăli. Sindicatele din Educație amenință cu proteste începând de luni, în toată țara, anunță Realitatea.net
„Declarația ministrului Educației trebuie să se concretizeze prin conținutul ordinului comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății. Până nu vom știi conținutul acelui ordinului, nu putem vorbi de o suspendare a acțiunilor de proteste.
Dacă este să ne raportăm la ministrul interimar al Sănătății, dl. Cseke Attila, putem remarca următorul lucru: domnia sa, printr-un comunicat, acuza cadrele didactice de fuga de reponsabilitate. Îi atragem atenția că noi nu fugim de niciun fel de responsabilitate, ci, din contră: domnia sa împreună cu reprezentanții Guvernului, de vreo 2 ani de zile, fug de responsabilitatea respectării unor drepturi ale personalului din Educație și a finanțării corespunzătoare a sistemului”, a afirmat Marius Nistor, astăzi, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.
Întrebat de ce refuză profesorii să facă acele teste non-invazive pe bază de salivă elevilor, sindicalistul a răspuns că nu intră în atribuțiile lor să facă testele în cauză, aducând în acest sens argumente de natură logică:
„I se pare cuiva normal să aduci copiii de vârstă preșcolară sau din învățământul primar și gimnazial nemâncați și nebîuți cu o ora mai devreme la școală pentru a putea să lis e aplice acele teste? Este un act inuman.
Pe de altă parte, să aduc un copil posibil infectat în comunitate, în școală, și acolo să îl testez și să descopăr că este potențial infectat cu COVID, s-au gândit specialiștii din MS care vor fi recațiile la nivelul acelei grupe de preșcolari sau clase de elevi?Haosul care poate să aapră, tensiunile care pot să apră, reacțiile părinților și ale cadrelor didactice – nu s-au gândit că transformă școală într-un focar de COVID?
Sau mergând mai departe – ce se întâmplă cu deșeurile medciale pentru că acele teste sunt deșeuri emdicale care au un anumit regim? Ele trebuie colectate de firme specializate. Va trebui să pui 7000 de unități cu personalitate juridică din România să încheie contracte cu firme de specilitate? Câte astfel de firme există în țara noastră?”