Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia oferă, din nou, servicii medicale complexe în specialitatea endocrinologie – consultații în ambulatoriu, internare de zi și internare continuă , după ce medicul specialist Carla Liana Scânteie și-a finalizat rezidențiatul, în Cluj-Napoca, și a revenit pe postul de la SJU Alba Iulia câștigat prin concurs, în urmă cu cinci ani, imediat după terminarea facultății.
SJU Alba Iulia nu a mai avut medic endocrinolog din iulie 2017, iar de la începutul anului 2019, odată cu venirea pe post a medicului Carla Liana Scânteie compartimentul și-a reluat activitatea. Dr. Scânteie a urmat și promovat rezidențiatul la Cluj-Napoca. Astfel, SJU Alba Iulia oferă un nou serviciu medical unic la nivelul județului, pe lângă: oncologie, neurochirurgie, chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, terapie intensivă coronarieni, anestezie și terapie intensivă pentru pacienți critici, chirurgie maxilo-facială, nefrologie acuți și hematologie.
Endocrinologia este o ramură medicală ce se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sistemului endocrin. În cadrul acestei specialități sunt investigate afecțiunile tiroidiene, paratiroidiene, suprarenale, gonadale, hipofizare precum și osteoporoza. Astfel de afecțiuni provoacă diferite patologii: de hipersecreție glandulară sau hiposecreție. Aceste secreții în plus, sau în minus, determină, la rândul lor, apariția diferitelor boli.
Cele mai frecvente afecțiuni diagnosticate și tratate de către medicul endocrinolog sunt cele tiroidiene: tiroidita autoimună (inflamație tiroidiană autoimună); boala Basedow (boală autoimună caracterizată prin hipersecreție hormonală); guşa (glanda tiroidă mărită, din cauza deficitului de iod); gușa nodulară; cancerul tiroidian. Urmează, apoi, tulburările de metabolism ale calciului și ale vitaminei D, osteoporoza și disfuncțiile sexuale. De asemenea, exista și câteva boli rare care pot fi tratate de către medicul endocrinolog: acromegalia (hipersecreția hormonului de creștere caracterizată prin creșterea extremităților), diabetul insipid (afecțiune hipotalamică sau hipofizară caracterizată prin aport lichidian crescut și poliurie), sindromul Cushing (hipersecreția de cortizol caracterizată prin creșterea în greutate, vergeturi și o serie de implicații metabolice și cardio-vasculare), boala Addison (hiposecreția de cortizol caracterizată prin hiperpigmentare, astenie, scădere în greutate).
Serviciul medical vine și în sprijinul copiilor cu deficit de creștere sau obezitate.
Programul medicului endocrinolog este marți, între orele 8.00 și 15.00, în ambulatoriul de specialitate de pe strada Mușețelului și în restul zilelor din săptămână în cadrul compartimentului de la spital. Acesta are cinci paturi, funcționează în cadrul secției de medicină internă, dar cu localizare la etajul trei, unde se află și compartimentul de diabet.
Pacienții se pot adresa pentru consultație endocrinologică, în ambulatoriu, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, unde vor fi examinați în vederea diagnosticării bolii și a stabilirii tratamentului. Ulterior, medicul endocrinolog va decide dacă este necesară spitalizare de zi sau internare continuă.
În cadrul internării de zi pacienții care suferă de obezitate, hipotiroidism, tiroidită sau gușă pot beneficia de investigații medicale care cuprind analize hormonale, analize biochimice și ecografie tiroidiană.
Medicul specialist Carla Liana Scânteie (30 de ani) este angajat pe perioadă nedeterminată, fiind de origine din județul Hunedoara. S-a stabilit, însă, la Alba Iulia, alături de soțul ei, Tiberiu Scânteie, medic specialist în specialitatea medicină internă, tot la SJU Alba Iulia.
Comments are closed.