Semnele pe care nu trebuie să le ignorăm și care ar putea trăda o boală de ficat

Din păcate, multe afecțiuni ale ficatului sunt descoperite și dau semne evidente atunci când sunt într-un stadiu avansat. Cercetătorii au observat însă că unele boli hepatice pot fi observate din timp dacă ne uităm cu atenție la mâini, mai exact la nivelul unghiilor.

Schimbările anormale la nivelul unghiilor par să fie un semn al bolilor grave ale ficatului, precum ciroza. Cercetăriile făcute de Departamentul de Dermatologie de la Universitatea Sohag sugerează că acest semn al bolii este dat de o schimbare provocată de imunitatea scăzută și de lipsa de fier din organism.

Mulți dintre bolnavii de ciroză au în comun umflarea degetelor la vârfuri și curbarea unghiilor pe buricul degetelor. În cazul pacienților care sunt diagnosticați cu ciroză într-un stadiu avansat s-a observat că două treimi din unghie capătă o culoare albă și are opacitatea sticlei măcinate. Conform cercetărilor făcute de către departmentul menționat anterior, acest semn a fost observat în peste 80 la sută dintre pacienții diagnosticați cu ciroză.

Atunci când ficatul nu funcționează în parametri optimi, anumite semne ale bolii pot fi citite pe chip. Fața umflată, tenul plid, cearcănele, vase de sânge sparte pe față, pigmnetul maroniu, sunt doar câteva din semnele care pot arăta că ficatul ar putea fi afectat și de aceea, o vizită la medic este necesară.

 

Articolul precedentContractul de privatizare al Petrom ar putea fi anulat. Ce spune fostul șef al CCR, Augustin Zegrean
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.