Semnal de alarmă tras de medici despre COVID-19 la copiii mici – Dr. Mihai Craiu: „Avem ZILNIC zeci de sugari internați”

Medicii trag un semnal de alarmă odată cu venirea toamnei în legătură cu înmulțirea infectărilor COVID-19 la copiii mici, pe lângă virozele sezoniere, mai agresive.  

Medicul Mihai Craiu avertizează că internările în rândul celor mici sunt în creștere în ultima perioadă. Acesta spune că virozele respiratorii asociate începerii colectivității și COVID-19 se află pe lista bolilor cu care se prezintă micii pacienți la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” (INSMC).
 
Iar printre simptomele de COVID la copii se numără „febra, uneori mare, semne respiratorii, stare de rău și, deseori, diaree și vărsături”.
Dr. Mihai Craiu a anunțat că un număr de 30 de sugari și nou-născuți au fost internați doar cu o zi înainte, marți, 26 septembrie 2023, la INSMC.
„Adică o treime din cei internați sunt bebeluși”, explică dr. Mihai Craiu.
 
Medicul mai atrage atenția asupra refuzului părinților de a accepta că e vorba de COVID, mai ales că „numărul de cazuri noi este similar ultimului val din primăvara 2023 și crește către valorile din vara 2022”.
 
„Dacă ignorăm realitatea (un părinte supărat spunea astăzi că „eu nu cred în COVID”, confruntat fiind cu diagnosticul copilului său nou-născut, prezentat la CPU pentru febră înaltă) nu va fi bine”, a avertizat dr. Mihai Craiu în mesajul postat pe pagian de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
 
„În primul rând să îi protejăm pe cei fragili, pe cei foarte mici sau pe seniorii din familie. De altfel în SUA majoritatea spitalizărilor sunt la persoanele peste 70 de ani (verywellhealth.com).
Se pare că noua mutație a SARS-CoV-2 numită BA.2.86 este foarte contagioasă, deși produce deseori o maladie puțin gravă, după cum relatează majoritatea celor confruntați, în cabinetul medicului de familie sau la Urgențe, cu aceste cazuri.
Incercați să țineți la distanță, de sugari sau bunici, pe acei membri ai familiei care sunt răciți. Sau să poarte o barieră facială (mască, bandană, etc) dacă stau în cameră cu un membru al familiei care ar putea face complicații, dacă face o infecție acută. Și neapărat aerisiți frecvent!!
Nu în ultimul rând vă rog să nu uitați spălatul mâinilor când reveniți acasă și de câte ori este nevoie”, mai spune dr. Mihai Craiu.
 
„O recomandare de sezon.
In garda de ieri colegii mei au internat 30 de pacienți noi în spital. Adică o treime din cei internați…
Sunt multe viroze respiratorii asociate începerii colectivității dar și … deja uitatul COVID-19.
Noi în INSMC în ultimele săptămâni am confirmat peste 100 de cazuri la copilul ce a necesitat spitalizare.
Ce au în comun acești copii?
Cei mai mulți sunt foarte mici. Sunt sugari sau nou născuți. Adică nu au luat boala de la grădiniță sau de la școală. Ci din familie.
Au febră, uneori mare, semne respiratorii, stare de rău și, deseori, diaree și vărsături…
Cei internați au necesitat frecvent perfuzie pentru corecția deshidratării sau oxigen pentru controlul desaturării.
Cum va fi? Înțelepciunea populară zice că vom „dormi cum ne așternem”…
Dacă ignorăm realitatea (un părinte supărat spunea astăzi că „eu nu cred în COVID”, confruntat fiind cu diagnosticul copilului său nou-născut, prezentat la CPU pentru febră înaltă) nu va fi bine. Deja numărul de cazuri noi este similar ultimului val din primăvara 2023 și crește către valorile din vara 2022. – vezi cifrele oficiale raportate de România în primul link.
Ce este de făcut? In primul rând să îi protejăm pe cei fragili, pe cei foarte mici sau pe seniorii din familie. De altfel în SUA majoritatea spitalizărilor sunt la persoanele peste 70 de ani – vezi link în comentarii: (time.com).
Se pare că noua mutație a SARS-CoV-2 numită BA.2.86 este foarte contagioasă, deși produce deseori o maladie puțin gravă, după cum relatează majoritatea celor confruntați, în cabinetul medicului de familie sau la Urgențe, cu aceste cazuri – vezi link în comentarii: (verywellhealth.com)
Incercați să țineți la distanță, de sugari sau bunici, pe acei membri ai familiei care sunt răciți. Sau să poarte o barieră facială (mască, bandană, etc) dacă stau în cameră cu un membru al familiei care ar putea face complicații, dacă face o infecție acută. Și neapărat aerisiți frecvent!!
Nu în ultimul rând vă rog să nu uitați spălatul mâinilor când reveniți acasă și de câte ori este nevoie.
Vom dormi rău dacă ne așternem prost, pe principiul că … merge și așa.
Se pare că nu merge și așa cu BA.2.86, cel alintat Pirola”, a menționat dr. Mihai Craiu.
 
 

 

Sursa: Realitatea Medicala

Articolul precedentVremea se menține călduroasă, cu temperaturi peste media perioadei
Articolul următorPrima rectificare bugetară din 2023: De unde se iau bani la Fondul de Rezervă – Decizie pentru CE Oltenia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.