Președintele ANPC, Horia Constantinescu, este acuzat că interzice magiunul de prune, după ce mai multe produse ar fi fost retrase din magazine.
Potrivit unei scrisori anonime, care a fost trimisă la adresa redacției DC News, comisarii ANPC sunt acuzați că scot de la rafturile magazinelor magiunul de prune realizat doar din fruct, fără zahăr.
„Ne considerăm avertizori de integritate, sub protecția anonimatului, pentru că aducem la cunoștința publicului și autorităților activități pe care le considerăm ilegale și care se petrec într-o structură guvernamentală cu încălcarea legii, încălcarea regulilor sau reglementărilor interne, care pot fi o amenințare a interesului public sau a securității publice.
De la începutul lunii mai a acestui an, comisarii ANPC scot de pe rafturile magazinelor magiunul de prune, produs de producători români, importanți și cu tradiție în domeniu. De ce scoatem produsele de la raft?
Pentru că pe etichetele acestora scrie că sunt facute doar din prune și că nu au zahăr adăugat. Deși nu există niciun indiciu că aceste informații ar fi false, reprezentanții ANPC dispun scoaterea acestor produse, cu aceste informații pe etichete, din rafturile tuturor marilor retaileri.
„Motivul” constă în faptul că producerea magiunului exclusiv din prune și fără adaugarea zahărului sunt, oricum, obligații legale, care provin din Ordinul comun nr.852/623/216 din 2014 al MADR/ MS/ ANPC potrivit caruia magiunul de prune se poate face exclusiv din prune și fără adăugarea de zahăr.
Adaugă comisarii ca temei, dupa dictarea vestiților conducători, si dispozițiile Regulamentului european nr.1169/2011 privind etichetarea produselor alimentare – Articolul 7 Practici corecte de informare (1) Informațiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă cumpărătorul în eroare, în special: …(c) sugerând că produsul alimentar posedă caracteristici speciale, atunci când, în realitate, toate produsele alimentare similare posedă asemenea caracteristici, mai ales evidențiind în mod special prezența sau absența anumitor ingrediente sau/și nutrienți.
Pe scurt, temeiul legal din Regulamentul 1169 susține că nu poți evidenția prin etichetare o caracteristică pe care toate produsele similare o au (în cazul magiunului de prune produs în România producerea acestuia exclusiv din prune și fără adaos de zahăr fiind obligație legală).
Ce nu înțelege ANPC-ul este că mențiunea „fără zahăr adăugat” este o mențiune nutriționala specială, care intră în sfera de reglementare a Regulamentului european 1924/2006 privind mențiunile nutriționale și de sanătate inscrise pe produsele alimentare. Drept urmare, ca să indeplineasca cerințele explicite și imperative ale acestui act normativ, producatorii de magiun au urmat anterior procedura de autorizare a acestei mențiuni la autoritatea competenta, Ministerul Sănătății”, arată scrisoarea.