Prețurile polițelor RCA vor fi plafonate începând de astăzi, 11 aprilie, timp de șase luni, la nivelul prețurilor de bază practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023.
La aceste tarife se va aplica reducerea sau creșterea de preț aferentă clasei de bonus-malus în care se află fiecare asigurat.
ASF, cea care a elaborat această variantă finală de act normativ, susține că în urma analizelor efectuate a rezultat că, per ansamblu, tarifele practicate de societățile de asigurări la 28 februarie 2023 sunt mai mici decât tarifele de referință publicate la data de 7 martie 2023.
Pot fi însă si segmente în care tarifele pot fi în jurul tarifelor de referință sau poate ceva mai mari, dar acele segmente sunt mai puține ca număr.
Hotararea de Guvern privind stabilirea tarifelor de prima maxime si a altor masuri aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie (RCA) a fost publicata in Monitorul Oficial Nr. 290/6.IV.2023 si intra in vigoare la 5 zile de la data publicarii, cu exceptia articolului care prevede santiunile (de la 1.000 lei la 50.000 lei) pentru companiile care nu aplica aceasta Hotarare, care intra in vigoare la 10 zile de la data publicarii.
Aceasta decizie a fost luata in contextul falimentului EUROINS Romania, pentru a se evita cresterea preturilor politelor RCA.
Conform documentului, tarifele de prima maxime se stabilesc la nivelul propriilor tarife de prima care au fost practicate de catre fiecare asigurator RCA la data de 28 februarie 2023 si sunt valabile pentru o perioada de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.
Tarifele de prima maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. In functie de istoricul de dauna al asiguratului, asiguratorii RCA aplica clasa de bonus/malus in care se incadreaza acesta. Influenta clasei de bonus/malus asupra primei de asigurare se aplica si de catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) in cadrul procedurii de alocare a asiguratilor cu risc ridicat.
Totodata, comisioanele de distributie aferente contractelor RCA au fost limitate la maximum 8% din prima neta de cheltuieli de distributie pentru o perioada de 6 luni.
Hotararea stabileste si modul in care, in caz de dauna, se acopera cheltuielile din service cu inlocuirea vehicului avariat: „In perioada aplicarii prevederilor prezentei hotarari, la despagubirile acordate de catre asiguratorii RCA, in baza contractelor prevazute la art. 1 alin. (3), pentru acoperirea costurilor de inlocuire temporara a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeasi clasa sau dintr-o clasa inferioara, calculul despagubirii are in vedere un tarif ce nu poate depasi tariful mediu practicat de reprezentantele rent a car ce ofera servicii de inchiriere de autoturisme fara conducator auto.”
Despagubirile se acorda numai in situatia in care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere ethnic.
Depasirea nivelului tarifelor de prima maxime stabilite si practicarea comisioanelor de distributie la un nivel mai mare de 8% de catre asiguratorii RCA constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 50.000 lei. Pe langa sanctiunea contraventionala principala, in functie de gravitatea faptei, Consiliul A.S.F. poate aplica si sanctiunile contraventionale complementare prevazute la art. 5 alin. (3) lit. b) si f) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
In aceste sase luni se vor face modificari legislative care sa asigure evitarea pe viitor a unor astfel de derapaje pe piata asigurarilor.
Sursa: Tabu.RO