SCENARIUL de după sărbători: Vom plăti scump „atitudinea mioritică” în fața COVID-19. Ne așteptăm ca OMICRON și Delta să facă RAVAGII

Medicii de familie trag un semnal de alarmă în legătură cu „nepăsarea” în fața valului 5 – OMICRON. Aceștia avertizează că trebuie să ne așteptăm la „ravagii după sărbători” ale noului val epidemic în România din cauza riscurilor noii variante dar și a actualei tulpini Delta, precum și a ratei mici de vaccinare. 

„Nu aș vrea să întristez lumea de sărbători, dar probabil că vom plăti scump această, să nu spun lipsă de responsabilitate, poate lipsă de informare, poate un pic de nepăsare. În ultimele zile, la prima doză au fost 4-5.000 de oameni, față de 128.000 pe zi, în perioade în care lumea se vaccina, ceea ce 4.000 de persoane la nivel național înseamnă zero barat”, a declarat Rodica Tănăsescu, vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie din București, la un post TV.

Aceasta avertizează că nu avem motive să fim optimiști când vine vorba despre varianta Omicron, care are potențialul de a afecta în continuare pe cei care sunt vulnerabili și predispuși la forme grave.

 

“Din păcate ne așteptăm ca atât varianta Omicron, cât și varianta Delta să facă ravagii, chiar dacă lumea se bucură pentru că s-au auzit niște discuții despre faptul că varianta Omicron ar fi mai puțin severă, de fapt, ne păcălim singuri precum struțul care bagă capul în nisip pentru că la un număr uriaș de cazuri vor fi multe cazuri grave, pentru pacienții cu riscuri, boli cardio-vasculare, boli oncologice, boli respiratorii cronice.

Rămâne recomandarea de vaccinare, dar dacă acum se face prima doză, abia după 10 zile încep să apară anticorpi, iar vaccinarea completă va fi peste încă trei săptămâni. Dacă se menține această nepăsare, această atitudine mioritică, ne vom trezi probabil că din nou spitalele sunt sufocate, că di nou vor fi tratați pacienții în ambulanțe, în curtea spitalelor, cu oxigenul pe tub și cu perfuzia în brațe”, a mai spus, marți, medicul Rodica Tănăsescu.

Articolul precedentProiecte în valoare de peste 1 miliard de euro, finanțate, în acest an, de Ministerul Dezvoltării, prin POR
Articolul următor„Cadou” de la Moș Crăciun cu întârziere, pentru un bărbat din Lunca Mureșului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.