Sărbătoarea Mierii – Blajul devine capitala europeană a mierii

Mii de apicultori din țară și din străinătate participă la cel mai important târg apicol din România

 

Municipiul Blaj a devenit, vineri, 22 martie 2019, capitala europeană a mierii găzduind Sărbătoarea Mierii, cel mai important târg apicol din România, la care sunt așteptați mii de apicultori din țară și din străinătate. Evenimentul se bucură de prezența unor specialiști de marcă de la nivel internațional invitați la conferința internațională BeeCome, cel mai important eveniment apicol din Europa, care este organizat în premieră în România.

Sărbătoarea Mierii a fost deschisă oficial, vineri, în cadrul unui briefing de presă la care au participat specialiști și reprezentanți ai unor instituții importante printre care Alexandru Valentin Țachianu, secretar de stat în cadrul MADR,  Daciana Sârbu, europarlamentar și vicepreședintele Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară din PE, Ioan Dîrzu, deputat și vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților. De asemenea la briefing au participat și invitați speciali din străinătate printre care îl amintim pe  Etienne Bruneau – președintele Comisiei de Știință și Tehnologia Produselor Apicole din cadrul APIMONDIA. Organizatorii au fost reprezentați de Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba,  Gheorghe Valentin Rotar – primarul municipiului Blaj, Alina Varadi – coordonatorul Conferinței BeeCome (Casa BIO) și Victor Mateș – fondator companie apicola.

„Blajul este în aceste zile capitala europeană a mierii și nu poate decât să ne bucure importanța și amploarea pe care a câștigat-o în timp Sărbătoarea Mierii. Cu multă muncă și cu ajutorul apicultorilor din Alba acest târg a devenit cel mai important din România și unul dintre cele mai apreciate din Europa. Consiliul Județean Alba este și va fi un partener serios al apicultorilor în încercarea acestora de a dezvolta apicultura din România și de a promova produsele apicole românești. Avem o tradiție și un potențial extraordinar în acest domeniu pe care trebuie să le valorificăm”, a declarat Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

„Sărbătoarea Mierii este invitația pe care v-o lansează în aceste zile Blajul. Acest eveniment este mai mult decât un târg apicol, este un parteneriat serios creat între administrația locală, administrația județeană, apicultori și specialiști pentru dezvoltarea apiculturii românești și pentru promovarea mierii de calitate. Mulți spun că în aceste zile Blajul este capitala europeană a mierii, noi spunem însă că Blajul este de mult un punct important pe harta apiculturii din Europa dar și din lume”, a spus Gheorghe Valentin Rotar, primarul municipiului Blaj.

„România este o țară cu importantă tradiție apicolă și, din fericire, este tot mai cunoscută la nivel european ca un producător de miere de calitate. Sărbătoarea Mierii de la Blaj își propune să promoveze mierea și produsele apicole românești dar și să găsească soluții la problemele apicultorilor. Ne dorim totodată să educăm consumatorul român astfel încât să înțeleagă beneficiile consumului de miere, care în România este de 3-4 ori mai mic comparativ cu alte țări europene”, a spus Victor Mateș, fondatorul unei compani apicole.

Mii de apicultori din țară și din străinătate sunt așteptați, la sfârșitul acestei săptămâni, la Blaj, în județul Alba, la „Sărbătoarea Mierii”, cel mai mare târg apicol din România. Ajunsă în acest an la cea de-a XII- a ediție, „Sărbătoarea Mierii” se va desfășura, în perioada 22 –  24 martie 2019, în Piața 1848 din centrul municipiului Blaj va reuni 150 de expozanți din țară și din străinătate, din circa 20 de țări precum România, Ungaria, Polonia, Serbia, Bulgaria, Franța, Croația sau Grecia. Vizitatorii vor putea găsi la târg miere și produse apicole, dulciuri de casă realizate cu miere, produse cosmetice cu miere dar și utilaje și echipamente moderne folosite în apicultură. Nu va lipsi nici secțiunea dedicată meșterilor populari care vor expune obiecte tradiționale. „Sărbătoarea Mierii” va cuprinde și evenimente culturale de la concerte în aer liber de muzică ușoară și populară până la dansuri și teatru pentru copii. Invitatul special va fi Anna Lesko care va susține, sâmbătă seara, un concert.

Târgul găzduiește în premieră pentru România conferința internațională BeeCome, cel mai important eveniment apicol din Europa, care se va desfășura la Palatul Cultural din Blaj și va reuni specialiști de marcă din opt țări.

Printre participanți se vor afla și 50 de reprezentanți ai celor mai importante companii ambalatoare de miere din Europa (din Polonia, Franța, Romania, Germania, Spania, Israel, Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Italia, Grecia) pentru a discuta problemele și oportunitățile pieței internaționale a mierii.

Sărbătoarea Mierii 2019 este organizată de Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și Consiliul Local și Primăria Municipiului Blaj, în parteneriat cu o companie privată și Asociația „APIS Târnave” Blaj.

Articolul precedentFOTO – VIDEO : Grefierii din Alba la protestul din Piața Victoriei
Articolul următorMăsurile obligatorii care se iau la descoperirea unor elemente de muniție

Comments are closed.