Sărbătoare mare 27 iulie – Cruce cu negru în calendarul ortodox

Sărbătoare importantă în data de 27 iulie.

Ortodoxe
Sf. Mare Mc. şi Tămăduitor Pantelimon; Sf. Cuv. Antuza

Greco-catolice
Sf. m. Pantelimon, doctor fără plată

Romano-catolice
Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia şi îns., m.

Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon este sărbătorit de Biserică în ziua de 27 iulie.

Slăvit între mucenici şi răbdător de chinuri al lui Hristos, Sfântul Pantelimon s-a născut în cetatea Nicomidiei, din tată de neam bun, cinstit şi bogat, cu numele Evstroghie şi din maica sa, Euvula.

Tatăl său era cu credinţa păgân, iar mama sa era creştină.

Sfântul Pantelimon a primit o bună educaţie şi s-a pregătit pentru a deveni medic.

A fost botezat de preotul Ermolae cu numele de Pantelimon, adică „cel cu totul milostiv”, vechiul nume fiind Pantoleon, adică „cel întru toate puternic, ca un leu”.

Numele pe care l-a primit la botez Sfântul Pantelimon a fost ilustrat în cel mai deplin mod de viaţa sa, dăruindu-se celor în suferinţă, tămăduind deopotrivă trupurile şi sufletele, cu iscusinţa medicului, dar şi cu puterea credinţei.

Pentru tămăduirile pe care le aducea bolnavilor fără să primească plată şi invocând numele Mântuitorului Hristos, a fost denunţat de medicii din cetate, fiind adus la judecată, în vremea persecuţiei împotriva creştinilor, declanşate de împăratul Diocleţian (284-305). A fost supus unor chinuri cumplite şi, în cele din urmă, omorât prin tăierea capului.

Sfântul Pantelimon, dintre multele chinuri pe care le-a pătimit, a fost aruncat şi la fiare sălbatice pentru a fi sfâşiat, dar ele şi-au închis gurile şi s-au făcut blânde, alergând la sfânt, iar el le mângâia pe cap. Şi fiecare fiară se sârguia să fie sub mâna sfântului, una pe alta împingându-se.

Cei care vedeau minunea se mirau şi strigau cu glas mare: „Mare este Dumnezeul creştinilor! Slobod să fie nevinovatul şi dreptul tânăr”.

„Atunci împăratul, umplându-se de mânie, a pornit ostaşii cu săbiile scoase împotriva celor ce slăveau pe Mântuitorul Hristos şi, ucigând pe mulţi din popor, din cei ce au crezut în Dumnezeu, a poruncit să ucidă şi toate fiarele. Mucenicul, văzând acest lucru, a strigat zicând: ‘Slavă Ţie, Hristoase Dumnezeule, că nu numai oamenii, dar şi fiarele mor pentru Tine!’ Împăratul a plecat de la privelişte, scârbindu-se şi mâniindu-se, iar pe mucenic l-a aruncat iar în temniţă” (Vieţile Sfinţilor).

Sfântului Pantelimon i-a fost tăiat capul după ce a fost legat de un măslin, iar prin tăiere din rană a curs lapte în loc de sânge şi măslinul s-a umplut de rod de la poale până la vârf.

Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon este unul din cei mai populari sfinţi din calendarul creştin, invocat adeseori de cei aflaţi în suferinţă, fiind grabnic vindecător. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)

Articolul precedentȘedință de Guvern | Facilităţi pentru creditele acordate de bănci anumitor categorii de debitori
Articolul următorCandidat-surpriză la șefia NATO. Cine i-ar putea lua locul lui Jens Stoltenberg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.