Sărbătoare 20 decembrie – Un sfânt foarte important e sărbătorit astăzi – Obiceiul pe care toți românii îl au în această zi

Sărbătoare importantă în data de 20 decembrie. Astăzi este Înainte prăznuirea Nașterii Domnului dar și Sfântul Ignatie Teoforul. Este și ziua de Ignat, ziua în care se sacrifică porcul în cultura populară din țara noastră.

Ortodoxe
Înainte-prăznuirea Naşterii Domnului
Sf. Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul, episcopul Antiohiei

Greco-catolice
Sf. ep. m. Ignaţiu Teoforul

 

Romano-catolice
Sf. Zeferin, pp. m.

Sfântul Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 20 decembrie.

 

Sfântul Ignatie a fost ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan, înainte de a fi numit episcop al Antiohiei, în timpul împăratului roman Traian (98-117).

Acest sfânt ierarh a rânduit ca în biserică să fie cântate dumnezeieştile cântări în două cete, asemănându-le cetelor îngereşti, căci în vedenie a avut această descoperire. Adică atunci când cânta o ceată de îngeri, cealaltă tăcea, iar când cânta aceasta, cea dintâi asculta. Şi aşa neîncetat preamăreau Preasfânta Treime.

Sfântul Ignatie este unul dintre părinţii apostolici care au primit învăţătura de credinţă direct de la apostoli. A fost numit de creştini „Teoforul” (purtătorul de Dumnezeu) pentru marea sa dragoste de Dumnezeu, purtându-L în inima sa.

Tradiţia spune că Sfântul Ignatie a fost, în pruncie, copilul pe care, chemându-l Iisus Hristos l-a pus în faţa ucenicilor, spunându-le în ce mod poate omul să intre în împărăţia lui Dumnezeu: cu nevinovăţia şi smerenia pruncilor.

„Pentru aceasta s-a numit Sfântul Ignatie, purtător de Dumnezeu, că a fost purtat de mâinile întrupatului Dumnezeu. S-a numit purtător de Dumnezeu şi pentru aceasta că şi el purta pe Dumnezeu în inima şi în gura sa, fiind vas ales asemenea lui Pavel, care a purtat numele lui Dumnezeu înaintea limbilor şi împăraţilor” (Vieţile Sfinţilor).

Cu binecuvântarea tuturor Sfinţilor Apostoli a fost hirotonit episcop al cetăţii Antiohia din Siria.

Sfântul Ignatie a fost închis pentru faptul că a refuzat să jertfească zeilor şi a fost condamnat să fie dus la Roma şi aruncat la fiare, în circ, în faţa poporului. A primit cu bucurie această sentinţă, socotind că se jertfeşte pentru Hristos.

În drum spre Roma, Sfântul Ignatie a trimis scrisori către bisericile din cetăţile pe lângă care a trecut. Una dintre epistole a fost trimisă către prietenii din Roma pe care îi ruga să nu intervină la autorităţi ca să îi fie schimbată sentinţa. A primit moarte martirică la 20 decembrie 107, sfâşiat de fiare în circul de la Roma (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”).

Articolul precedentPrima vizită externă a lui Nicolae Ciucă: Premierul se va întâlnii cu liderii UE și NATO
Articolul următorGrevă spontană la CFR – garniturile de tren care ar trebui să plece din gări sunt blocate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.