Sărbătoare 13 octombrie – Zi uriașă pentru ortodoxie – Aducerea moaștelor Sfântului Andrei la Iași

Sărbătoare mare în data de 13 octombrie în calendarul creștin ortodox.

Sfinţii Mucenici sărbătoriţi astăzi au fost martirizaţi în Pergam (oraş aflat în Turcia astăzi, la aproximativ 20 de km de Marea Egee), în vremea împăratului roman Deciu (249-251).

Carp era episcop, iar Papil era diaconul său. Au fost prinşi şi îndemnaţi să aducă ofrande zeilor. Refuzând să jertfească zeilor, au fost supuşi la chinuri, fiind strujiţi cu gheare de fier, apoi au fost aruncaţi într-o groapă cu var nestins şi după trei zile ieşind de acolo neatinşi, au fost aruncaţi într-un cuptor încins.

În cuptor împreună cu Sfinţii Mucenici a intrat şi Sfânta Agatonice, sora diaconului Papil, dorind să moară pentru Hristos. Ieşind şi de acolo nevătămaţi, răcorit fiind cuptorul cu puterea lui Hristos, au fost duşi din nou în temniţă.

Judecătorul a pronunţat în cele din urmă hotărârea de a li se tăia capetele. Şi aşa şi-au sfârşit nevoinţa, murind de sabie. Împreună cu dânşii a suferit moarte martirică şi un slujitor al Sfinţilor Mucenici, Agatador.

Este de mare folos pomenirea celor care au pătimit pentru Hristos, „căci însăşi aducerea aminte a chinurilor lor poate deştepta gândul nostru spre dumnezeiasca dragoste şi să-i dea aripi pentru săvârşirea faptelor bune, ca şi noi să suferim măcar cu mintea acele pătimiri pe care ei le-au avut cu trupul pentru răsplătirile ce vor să fie” (vol. „Vieţile Sfinţilor”).

* În 13 octombrie, este sărbătorită şi Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi, în 1996, la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Racla cu capul Sfântului Apostol Andrei a fost adusă de la Catedrala mitropolitană din Patras (Grecia).

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca la această dată, în fiecare an, să se facă pomenirea „Aducerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi”. Sărbătoarea este consemnată în calendarul creştin ortodox român, cu cruce neagră, începând din anul 1997.

Articolul precedentAnunțul suprinzător de la FDA: Vaccinul Moderna nu îndeplinește criteriile pentru aprobarea unui rapel
Articolul următorKelemen Hunor, anunț despre CONDIȚIA refacerii coaliției la întâlnirea cu Dacian Cioloș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.