Salariile din zona euro cresc prea repede – Anunțul surprinzător făcut de șefa BCE

Salariile din zona euro cresc mai repede decât se credea anterior, iar Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să împiedice ca acest lucru să alimenteze o inflaţie deja ridicată, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, unui ziar croat, transmite Reuters. 

BCE a majorat ratele dobânzilor cu un total de 2,5 puncte procentuale, din iulie, în încercarea de a opri o intensificare istorică a inflaţiei, şi a promis şi mai multă înăsprire a politicilor la următoarele reuniuni, deoarece aşteptările de creştere a preţurilor pe termen lung au început să depăşească ţinta oficială de 2%.

”Ştim că salariile cresc, probabil într-un ritm mai rapid decât erau aşteptările”, a declarat Lagarde sâmbătă, ziarul croat Jutarnji list.

 

”Nu trebuie să permitem ca aşteptările inflaţioniste să devină dezancorate sau ca salariile să aibă un efect inflaţionist”, a adaugat aceasta.

Lagarde nu a oferit niciun indiciu nou  referitor la politica monetară a BCE, dar a spus că banca trebuie ”să ia măsurile necesare” pentru a reduce inflaţia la 2%, de la ritmul actual de aproape 10%.

 

Croaţia s-a alăturat zonei euro la 1 ianuarie, ca al 20-lea membru al blocului valutar, intrând într-un club de elită într-un moment de tulburări neobişnuite, în timp ce BCE încearcă să tempereze inflaţia, după ce a petrecut ultimul deceniu declanşând stimuli fără precedent pentru a susţine creşterea preţurilor atunci când aceasta era extrem de scăzută.

Trebuie să fim atenţi ca motivele interne pe care le vedem, care sunt legate în principal de măsurile fiscale şi de dinamica salariilor, să nu conducă la înrădăcinarea inflaţiei”, a spus Lagarde.

Şefa FMI a adăugat că recesiunea de iarnă aşteptată a blocului, indusă de creşterea costurilor energiei, va fi probabil scurtă şi superficială, cu condiţia să nu existe şocuri suplimentare.

Articolul precedentPeste 50 de grupuri infracționale organizate, destructurate de procurorii DIICOT, în primele 11 luni ale anului trecut! Peste 2.000 de inculpați, trimiși în judecată
Articolul următorCe spun unghiile despre sănătatea ta. 8 semne pe care trebuie să le iei în seamă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.