Salariații români lasă aproape 60% din suma bruta la stat. Calculele care arată cât de mult ținem statul în spate

Date alarmante în plină criză generată de inflație. Calculele arată că salariații români lasă aproape 60% din suma brută la stat, iar o alta mare parte din venit merge către alimente. Din aceastea, prin intermediul TVA, o mare parte merge tot către stat. Practic, dacă ne uităm la cifre, statul este cel mai mare „încasator” din economia României.

 

Spre exemplu, un angajat cu salariul minim pe economie plătește un impozit pe venit de 122 lei, iar un angajat cu salariu mediu pe economie este taxat cu peste 400 lei.  Conform studiilor, un român cheltuie, in medie, 30% din venituri pentru produsele alimentare.

Datele centralizate arată că o mare parte dintre veniturile noastre merg către stat și avem și cateva exemple ca să înțelegem exact ce face statul cu acesti bani:

În cazul unui salariu minim pe economie 3.000 lei brut, ajungem la un salariu net de 1.898 lei. Vedem că din acest venit ni se opresc următoarele taxe: asigurări de sănătate și impozit. Pentru sănătate plătim în jur de 280 lei, iar impozitul pe venit este de 122 lei.

Însă, cu cât venitul este mai mare, cu atât cresc și aceste taxe. Ne uităm și la exemplul unui salariu mediu pe economie: la noi în țară, brutul este de 6.789 lei, iar în mână angajatii primesc aproximativ 3.900 lei. Vedem că la sănătate merge o suma de 679 lei, iar impozitul pe venit este de 441 lei, în timp ce pentru asiguări sociale se plăteste din acest venit o suma de 1.697 lei.

Datele arată ca, practic, din acest salariu brut mediu, aproximativ 60% din suma merge catre stat.

Ne uităm și ce alte taxe mai plătesc românii, pentru ca nu sunt singurele, și vedem impozite locale, impozite pe case și masini, taxe pentru servicii publice si TVA pentru produsele achizitionate.

În ceea ce privește produsele achiziționate, vedem că cheltuielile se duc pe produse de igiena, alimente si carburanti. Pentru alimente, lunar, spre exemplu, plătim aproximativ 1.300 lei, iar, din aceștia, 65 lei reprezinta TVA-ul.  

 
 
Articolul precedentAlexandra Păcuraru: „Ne-au distrus agricultura și ne-au falimentat fermierii”
Articolul următorVremea 10 martie – Cresc temperaturile în majoritatea regiunilor – Se anunță ploi și descărcări electrice – Care sunt zonele vizate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.