Rusia sărbătorește, astăzi, Ziua Victoriei, iar următoarea mișcare a lui Putin ar putea schimba istoria Europei. După 77 de ani de la înfrângerea nazismului, președintele Zelenski a acuzat că răul s-a întors în Europa după ce liderul de la Kremlin a ordonat invadarea Ucrainei. Parada de Ziua Victoriei începe la ora 10 a Moscovei, care coincide cu ora României.
Anul acesta, însă, nu este vorba doar despre o paradă. Înainte de 9 mai, au apărut mai multe speculații la Moscova și în capitalele occidentale că Putin pregătește un anunț special privind Ucraina. Există două ipoteze în acest sens: liderul de la Kremlin ar putea face o declarație directă de război sau chiar o mobilizare națională.
În tot acest timp, Vestul așteaptă cu îngrijorare următoarea mișcare a președintelui rus. Șeful NATO a lansat un avertisment fără precedent și a declarat că rușii ar putea efectua un atac și mai violent în Ucraina. La rândul lui, șeful CIA este de părere că Putin e în stare de orice pentru a câștiga războiul.
„Trebuie să ne pregătim pentru o și mai mare brutalitate, mai multă suferință și chiar pentru o distrugere masivă a infrastructurii critice și a zonelor rezidențiale. Este de datoria noastră să reducem acest risc. NATO este alianța cea mai puternică din lume, iar mesajul nostru este clar: după folosirea armelor nucleare, vor exista doar învinși în ambele tabere”, a declarat Jens Stoltenberg pentru presa belgiană.
„Putin se află într-o stare de spirit în care nu crede că își poate permite să piardă războiul. Ceea ce am observat la Putin în toți acești ani, mai ales în ultimul deceniu, este o combinație explozivă de frustrare, ambiție și nesiguranță”, a spus directorul CIA, William Burns.
Vladimir Putin a sperat că se va putea folosi de această mare sărbătoare pentru a prezenta poporului rus victoria din Ucraina. Cu toate acestea, invazia nu a decurs conform planului.
Mulți experți presupun că orice câștig teritorial în estul Ucrainei va fi prezentat despre o reușită. Vladimir Putin a transmis deja un mesaj în care i-a felicitat pe ucrainenii Donețk și Lugansk, despre care a susținut că luptă împotriva nazismului, o retorică pe care a folosit-o de mai multe ori de la începutul războiului.