Rusia amenință că „se fac pași spre o confruntare nucleară”, după ce Londra a afirmat că va trimite Ucrainei “obuze de perforare a blindajului ce conțin uraniu sărăcit”

Subsecretarul britanic al Apărării, Annabel MacNicoll Goldie, a scris, într-un răspuns postat pe site-ul oficial al Parlamentului Marii Britanii, că Londra transferă obuze cu uraniu sărăcit în Ucraina. “Odată cu furnizarea de tancuri de luptă Challenger-2 pentru Ucraina, vom furniza muniție, inclusiv proiectile perforante care conțin uraniu sărăcit. Astfel de proiectile sunt extrem de eficiente împotriva tancurilor și a vehiculelor blindate moderne”, a scris oficialul britanic.

“Ne îngrijorează declarațiile UK în legătură cu livrarea de obuze cu uraniu. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, Rusia va fi nevoită să reacționeze. Se pare că Occidentul a decis cu adevărat să lupte cu Rusia până la ultimul ucrainean, nu în cuvinte, ci în fapte. Occidentul începe deja să folosească arme cu componentă nucleară”, a declarat Vladimir Putin în conferința de presă comună cu președintele Chinei. Într-un comunicat separat, Kremlinul a declarat că va considera utilizarea acestora în Ucraina drept o “bombă murdară”.

“S-a făcut încă un pas și au mai rămas din ce în ce mai puțini”, a declarat și ministrul rus al Apărării. Întrebat dacă acest lucru înseamnă că ar putea urma o confruntare nucleară, acesta a adăugat: “Nu întâmplător v-am spus despre pași. Sunt din ce în ce mai puțini”.

Uraniul sărăcit se distinge prin densitatea și rezistența sa ridicată, iar astfel poate fi folosit și pentru proiectile, dar și pentru blindajul vehiculelor militare. Uraniul sărăcit nu este foarte radioactiv, dar este considerat toxic și chiar cancerigen. Muniția cu această substanță este extrem de performantă împotriva tancurilor și blindatelor. Anterior, Casa Albă a refuzat să confirme furnizarea de proiectile americane cu uraniu sărăcit către Ucraina.

Surse alternative: BBC, Reuters

Articolul precedentAlba Iulia se va îmbogăți cu încă o grădiniță
Articolul următorA comandat pantofi Balenciaga și a primit o pereche de încălțăminte uzată

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.