Românii şi-au organizat concediul din timp, în 2023. Rezervările au fost efectuate şi cu patru luni înainte

Românii au apelat, în acest an, din ce în ce mai mult, la vacanţe de tip ‘early booking’ şi au rezervat vacanţe chiar şi cu 120 de zile înaintea datei de check-in, reiese dintr-o analiză realizată de platformă de rezervări hoteliere online.

Potrivit Travelminit.ro, dacă în anii pandemiei, pe fondul nesiguranţei cauzate de restricţii, turiştii îşi făceau planurile de călătorie aproape de pe o zi pe alta, în 2023, ei şi-au organizat concediul pe termen lung şi au efectuat rezervări cu 30, 60, 90 sau chiar cu 120 de zile înainte de sejur.

În acelaşi timp, reprezentanţii platformei susţin că 2023 a fost ‘anul minivacanţelor în România’, şi ca efect al faptului că multe sărbători legale au fost în preajma weekendului.

‘În cazul celor care au fost la jumătatea săptămânii, autorităţile au luat decizia de a mai da o zi liberă (lunea sau vinerea) pentru a se face punte cu weekendul. Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie), minivacanţa de Paşte (cu 14 şi 17 aprilie, vineri şi luni, zile libere), 1 Mai, minivacanţa de Ziua Copilului şi de Rusalii, sărbătoare care a picat tot în iunie, minivacanţa de Sf. Maria şi minivacanţa de Sf. Andrei şi 1 Decembrie au fost cele mai bune oportunităţi pentru ca românii să călătorească în 2023. În perioada Paştelui (…), cele mai multe rezervări au fost efectuate cu 38 de zile înainte de data sosirii, o dovadă în plus a faptului că, în turism, nu a mai existat incertitudinea din vremea pandemiei şi că românii au avut încredere să-şi planifice vacanţele din timp (…) Însă de departe cel mai aglomerat weekend a fost legat de minivacanţa de Sf. Andrei şi 1 Decembrie. Românii au plătit, în medie, 855 de lei pentru un sejur de Ziua Naţională, în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie’, se arată într-un comunicat de presă al Travelminit.ro, transmis joi AGERPRES.

Preţul mediu pentru două nopţi de cazare a pornit de la 716 lei, în perioada Paştelui, dar tarifele au crescut în 2023 mai ales pe timpul verii. Astfel, de Rusalii, Travelminit a raportat o creştere a tarifelor la cazare cu 16% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar preţul mediu pentru o noapte de cazare în weekendul prelungit de Rusalii a fost de 296 lei/cameră dublă.

În ceea ce priveşte preferinţele de călătorie, sezonul estival a debutat cu un val de îngrijorare privind existenţa holerei la Marea Neagră, ca urmare a distrugerii unui baraj ucrainean, fapt care a cauzat un dezastru ecologic.

‘Autorităţile au confirmat că nu există niciun risc în ceea ce priveşte contaminarea cu holeră, astfel că turiştii şi-au putut vedea liniştiţi de rezervările de concediu. Un alt factor care a influenţat vacanţele a fost vremea, prima parte a verii fiind marcată de temperaturi mai scăzute, astfel că litoralul nu a mai ocupat prima poziţie în topul preferinţelor turiştilor, care s-au orientat către staţiunile montane şi marile oraşe’, subliniază sursa citată.

Fondată în Cluj-Napoca, compania Travelminit este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţă rezervărilor hoteliere din România din 2017. Portofoliul Travelminit conţine 7.500 de unităţi de cazare (hoteluri, pensiuni, apartamente) din România active pe platformă şi acoperă o gamă largă de cazare în toată ţara (litoral, munte, destinaţii balneoclimaterice şi oraşe mari), fiind lider pe piaţa rezervărilor cu card de vacanţă.

Din 2020, compania face parte din Szallas Group, care are în portofoliu 12 platforme hoteliere în Centrul şi Estul Europei (România, Ungaria, Polonia, Cehia, Croaţia), cu vânzări de peste 200 milioane de euro şi mai mult de 500 de angajaţi. În 2022, Szallas Group (inclusiv Travelminit) a fost achiziţionat de Wirtualna Polska Holding, una dintre principalele companii de e-commerce şi media din Polonia, cotată la bursă şi cu sediul în Varşovia.

AGERPRES

Articolul precedentAchiziții în familie. Soția unui șef din DNA, contracte de milioane din pandemie. Curtea de Conturi a intrat pe fir
Articolul următorBugetul de stat, APROBAT! Marcel Ciolacu: „Nu vor fi creșteri de taxe în 2024. Există bani pentru PENSII”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.