România stinge lumina, după ce la nivel european s-a decis că este obligatoriu ca țările membre să scadă consumul cu 5%, la orele de vârf. Măsura îi va afecta pe marii consumatorii. Românii de rând deja consumă mai puțin decât în alți ani. Iarna care vine ar putea fi cea mai grea, avertizează specialiștii în energie. România are gaz în depozite, dar dacă va fi o iarnă geroasă va avea nevoie de importuri. 10 țări printre care își România își pun speranța în gazul azer și interconectorul Grecia – Bulgaria, singura alternativă viabilă la gazul rusesc.
Interconectorul Grecia – Bulgaria va putea transporta până la cinci miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, din Turcia şi Grecia către Europa de Est, Centrală şi de Vest, prin Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia.
„Opraționalizarea acestui interconector practric pune în valoare eforturile pe care le-am făcut pentru a identifica noi surse de energe și a rețelelor de transport a gazelor. Prin acest interconector practic se realizează punerea în valoare a proiectului BRUA și ne ajută să putem la rândul nostru să sprijinim Republica Moldova și Ucraina. Pot să dau asigurări că avem cantitățile necesare de gaz, iar țara noastră nu va suferi în iarna 2022-2023 de lipsa gazelor”, a spus Nicolae Ciucă, sâmbătă, în Bulgaria.
Specialiștii avertizează că dacă vom avea o iarnă blândă, atunci gazul din depozite ar putea fi suficient. Însă dacă vom avea o iarnă geroasă, va trebui să importam gaz. 10 țări, printre care și România stau la coadă pentru gazul azer.
Măsuri se iau și pentru a ține sub control consumul de energie electrică. La orele de vârf, consumul trebuie redus obligatoriu cu 5%. Doar marii consumatori vor fi vizați de această raționalizare.
ROMÂNIA STINGE LUMINA
10% reducere voluntară a consumului
5% reducere obligatorie la orele de vârf
ORE DE VÂRF
dimineata: 08.00 – 10.00
seara: 18.00 – 20.00
Sursa: Ministerul Economiei