România înregistrează cea mai mare rată a mortalităţii în operaţiunile feroviare din Uniunea Europeană şi este a cincea ca volum al pagubelor provocate de accidente pe căile ferate, arată un studiu recent realizat la nivel european.
Potrivit unui raport al Agenţiei Europene de Specialitate, există o discrepanță vizibilă între estul şi vestul Europei în ceea ce privește siguranţa transportului feroviar.
Acest decalaj provine din construcţia defectuoasă realizată în regimul comunist, lipsit de tehnologie, precum și din lipsa investiţiilor de după 1990, relatează Radio România Actualități.
Peste 1500 de accidente feroviare
„În spațiul comunitar au avut loc 1569 de accidente feroviare, în urma cărora au rezultat 805 decese și 596 de răniți. Suma totală a pagubelor rezultate în urma acestor incidente a fost de aproximativ 4 miliarde de euro, iar 70% din ele decurg din pierderea de vieți omenești. Este o creștere cu 12% față de anul anterior. România, alături de Ungaria, este a cincea țară ca volum al pagubelor în 2022, aproximativ 300 de milioane de euro.
Cea mai gravă situație este în țări precum Cehia, Polonia sau Germania, iar cele mai puține pagube se înregistrează în Irlanda, Finlanda și statele baltice.
Când vine vorba însă de rata mortalității în totalul operațiunilor feroviare, România este pe primul loc, cu un caz raportat la milionul de kilometri, față de Olanda, care are doar 0,03 cazuri. În schimb, la capitolul ratei mortalității strict a pasagerilor, Bulgaria ocupă prima poziție negativă, cu 0,4 cazuri raportat la milionul de kilometri feroviari. România este pe locul doisprezece, cu 0,13, iar cinci state nu au niciun astfel de caz, printre care Irlanda, Cehia și Finanda”, informează sursa citată.