România, marcată cu roşu pe noua hartă europeană de risc epidemic pentru COVID-19

Mai mult de jumătate din ţările Uniunii Europene (UE), împreună cu Regatul Unit, sunt marcate cu roşu pe noua hartă europeană cu restricţiile de călătorie, publicată joi de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Este vorba de 17 țări, printre care și România, din totalul celor 27 de state membre. Miniştrii de Externe din cele 27 de ţări UE au convenit deja să pună în aplicare un sistem comun de cartografiere pentru a defini zonele de risc – a rezultat astfel un cod de culori de la verde (sigur) la roșu (risc ridicat). 

Cum arată HARTA comună a Uniunii Europene potrivit noului COD al culorilor COVID-19

Pe harta prezentată de ECDC, întocmită conform noului cod de culori, doar trei ţări din UE sau Spaţiul Economic European (Norvegia, Finlanda şi Grecia) sunt în mare parte în zona verde, zona sigură.

Alte cinci ţări (Italia, Cipru, Estonia, Lituania şi Letonia) sunt în principal în zona portocalie, care indică risc de călătorie.

Cinci ţări (Germania, Austria, Suedia, Danemarca şi Islanda) apar cu gri, ceea ce înseamnă că nu există suficiente date conform formulei agreate în comun.

Restul țărilor apar cu roșu, ceea ce indică risc ridicat de călătorie. Printre acestea se află și țara noastră. Este vorba de 17 ţări în total, 16 din UE, inclusiv Franţa, Spania, Polonia şi România, alături de Regatul Unit. Toate sunt marcate cu roşu pe această hartă a situației epidemiologice la nivel european.

Imagine

Foto: ECDC

Care este NOUL COD al CULORILOR la nivel european

Noul cod al culorilor COVID-19 din Europa a fost stabilit pentru delimitarea riscurilor de călătorie în zonele cu risc epidemic.

Miniştrii de Externe din cele 27 de ţări UE au convenit punerea în aplicare a unui sistem comun de cartografiere pentru a defini zonele de risc din UE, în cadrul unei reuniuni la Luxemburg.

Astfe că riscul de călătorie în țările UE este stabilit pe baza unui cod comun de culori: verde, portocaliu, roșu, gri.

Propunerea miniștrilor de Externe include o hartă comună codificată pe culori, precum şi un cadru comun pentru posibile măsuri, inclusiv reguli pentru testare, carantină şi formulare de localizare a pasagerilor.

Cum sunt împărțite zonele de risc pe teritoriul Uniunii Europene

– VERDE (SIGUR – în privința călătoriilor) – ţările în care numărul cazurilor detectate de coronavirus este sub 25 la 100.000 pe parcursul a două săptămâni, iar procentul testelor pozitive este mai mic de 4%;

– PORTOCALIU – ţările în care numărul total de cazuri noi este mai mic de 50 la 100.000 într-o perioadă de două săptămâni, totuşi procentul testelor pozitive din toate testele COVID-19 este de 4% sau mai mult, precum şi zonele în care numărul total de cazurile COVID-19 recent notificate sunt cuprinse între 25 şi 150 la 100.000, dar procentul testelor pozitive din toate testele COVID-19 este mai mic de 4%;

– ROȘU (RISC RIDICAT) – ţările rămase care nu se încadrează în celelalte două categorii PORTOCALIU și VERDE;

– GRI – ţările cu informaţii insuficiente disponibile pentru evaluarea criteriilor propuse de Comisie sau numărul de teste COVID-19 efectuate la 100.000 de persoane este mai mic de 300.

Regulile de circulație care trebuie respectate de statele membre:

Statele membre nu ar trebui să restricţioneze libera circulaţie a persoanelor care călătoresc înspre sau dinspre zone verzi. În cazul în care vor să aplice restricţii, statele membre ar trebui să acţioneze în mod proporţional și să respecte diferenţele epidemiologice dintre zonele portocalii şi cele roşii. În plus, statele membre trebuie să ţină seama de situaţia epidemiologică de pe propriul lor teritoriu.

Ca principiu, țările membre nu ar trebui să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre.

Statele care consideră că este necesar să introducă restricţii ar putea impune ca persoanele care călătoresc din zone care nu sunt verzi:

– să fie supuse carantinei;
– să se supună unui test după sosire.

Statele membre pot oferi opţiunea de a înlocui acest test cu un test efectuat înainte de sosire.

Formularul european de localizare. Statele membre ar mai putea cere ca persoanele care intră pe teritoriul lor să depună formulare pentru localizarea pasagerilor. Ar trebui să se elaboreze un formular european comun de localizare a pasagerilor în vederea unei posibile utilizări comune.

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentLista clinicilor incluse în programul guvernamental pentru TESTARE GRATUITĂ
Articolul următorFemeie rătăcită în pădure, găsită la scurt timp de salvatori

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.