România, în TOPUL scumpirilor de combustibil în Europa

Preţurile carburanţilor au explodat în ultimul an. Am ajuns să avem cel mai scump combustibil din Europa, raportat la salariul mediu. Ieri, pe piețele internaționale a fost înregistrat un preț record al petrolului, peste toate estimările specialiștilor. Asta înseamnă că este posibil ca benzina și motorina să fie și mai scumpe în următoarea perioadă. Astăzi, lăsăm, ori de câte ori facem plinul, cu 70-80 de lei mai mult decât vara trecută. Această diferență s-ar putea dubla în viitorul foarte apropiat. 

La unele stații, litrul de benzină se vinde cu 6 lei și 22 sau chiar 30 de bani. E o creștere de peste 25 de procente în comparație cu anul trecut. În iunie 2020, litrul de benzină era 4,5 lei. La un plin de benzină asta înseamnă o diferență 75 de lei pentru un rezervor de 45 de litri.

Datele oficiale arata ca România este cea mai „piperată” țară din Uniunea Europeană când vine vorba despre combustibil. Preturile la carburant pare ca au explodat. Acum, specialistii spun ca, în medie, o familie alocă aproximativ 10% din salarii pentru transport în fiecare lună, relatează Realitatea PLUS.

Nici motorina nu e cu mult mai ieftină. A ajuns tot aproape de 6 lei. Astfel, România a ajuns să aibă cel mai scump combustibil din Europa, raportat la salariul mediu.

Mulți șoferi din România spun că este o creștere foarte mare și nejustificată, mai ales că salariile sunt mici în timp ce prețurile cresc foarte mult.

„Sincer, au crescut foarte mult preturile, având in vedere salariile din România. Sunt foarte mari. Având în vedere că anul trecut, să dau un exemplu, undeva la 4,40 lei era litrul de motorină și acum este 6 lei si, depinde de benzină, în unele locuri chiar depășește”, spune un șofer.

Aceste scumpiri ar putea să îi facă pe mulți să se orienteze către mașinile electrice. Șoferii susțin însă că nu-și permit o astfel de achiziție.

Experții spun că un factor care a dus la scumpire este strâns legat de relaxarea restricţiilor. Am început să folosim tot mai mult maşina, aşa e o cerere de combustibil mai mare ceea ce determină prețul. Scumpiri sunt anticipate și în următoarea perioadă. Asta pentru că prețul barilului de petrol era 186 lei, acum a ajuns la 304 lei, deci o scumpire de 63%. 

 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentVremea se schimbă radical, în zilele următoare
Articolul următorPremierul Florin Cîțu și președintele Klaus Iohannis se întâlnesc cu reprezentanții OMV Petrom

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.