Degeaba ne-am făcut proviziile pentru iarnă! Am umplut depozitele de gaze singuri, dar le golim împreună cu vecinii.

Deși guvernanții dau asigurări că depozitele de gaze sunt pline în proporție de 93% și că nu vor exista probleme, în realitate acestea sunt foarte mici și este posibil ca gazul să ne ajungă cu greu doar pentru a acoperi consumul intern.

Acum, Comisia Europeană se pregătește să adopte măsuri de solidaritate între state. Asta în contextul în care deja trimitem energie electrică Moldovei.

România se pregătește să livreze încă 100 de megawatti oră către Republica Moldova la preț redus, de doar 450 de lei pe megawatt oră. Asta după ce statul vecin a declarat stare de alertă în ceea ce privește sistemul energetic național. Specialiștii sunt de părere că ne vom împărți curentul electric cu vecinii și în lunile următoare, mai ales că situația Moldovei se înrăutățește de luni, când producția va scădea la doar 27% din necesarul de consum.

Între timp, Comisia Europeană pregătește măsuri de solidaritate pentru statele membre. România ar putea fi obligată să livreze gaze la preț redus către statele vecine dacă acestea întâmpină probleme cu aprovizionarea la iarnă. Potrivit propunerilor Comisiei Europene, România ar putea fi nevoită să oprească furnizarea de gaze către industrie dacă resursele nu sunt suficiente ca să asigure consumul gospodăriilor atât în țara noastră, cât și în statele care au nevoie de ajutor.

Cu toate că autoritățile dau asigurări că depozitele de gaze sunt pline în proporție de 93%, specialiștii spun că în realitate acestea sunt foarte mici și că rezervele abia vor ajunge pentru consumul intern.