Cel mai recent raport al Transparency International, intitulat „Indicele de percepție asupra corupției 2022”, plasează România pe un loc fruntaș în Uniunea Europeana, fiind depășită doar de două țări.
Potrivit raportului, Ungaria este percepută ca cea mai coruptă țară din blocul comunitar format din 27 de state. Clasamentul este completat de Bulgaria și România, țări care nu au înregistrat nicio îmbunătățire semnificativă în ultimul deceniu.
Cu scoruri cuprinse între 42 și 46 din 100, Ungaria, Bulgaria și România se află la mare distanță de primele trei țări scandinave din UE. Danemarca, spre exemplu, a obținut 90 de puncte, urmată de Finlanda cu 87 de puncte și Suedia cu 83.
În ceea ce privește situația țării noastre la nivel global, aceasta ocupă locul 63, având o schimbare nesemnificativă față de datele din anul precedent. În 2021, România a înregistrat 46 de puncte, cu doar un punct mai mult decât în 2022. În ultimii 10 ani, România a pendulat între 43 și 48 de puncte, notează adevărul.ro.
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă foarte corupt, iar 100 deloc corupt.
Indicele de percepție a corupției din acest an arată că 124 țări au înregistrat niveluri de corupție stagnante, în timp ce numărul țărilor aflate în declin este în creștere. Deloc surprinzător, majoritatea țărilor aflate la baza clasamentului, adică cele considerate foarte corupte, se confruntă în prezent cu conflicte armate sau au făcut-o recent.
Danemarca și Finlanda sunt, de asemenea, în fruntea clasamentului mondial, aceasta din urmă la egalitate cu Noua Zeelandă (87), datorită „instituțiilor lor democratice puternice și a respectului față de drepturile omului”, în timp ce Siria și Sudanul de Sud (13) și Somalia (12), „implicate în conflicte prelungite”, susțin lista de la coada clasamentului, mai scrie sursa citată.
Cu un punctaj de 28, Rusia are unul dintre cele mai slabe rezultate din Europa de Est, ocupând locul 137 din 180, iar invazia Ucrainei este o „reamintire clară a amenințării pe care corupția și absența responsabilității guvernamentale o reprezintă pentru pacea și securitatea globală”, potrivit unui comunicat de presă al Transparency International.