Riscul de Parkinson, de două ori mai mare pentru persoanele în vârstă cu anxietate

Parkinson este una dintre cele mai frecvente afecțiuni neurodegenerative, afectând aproximativ 11,8 milioane de persoane din toată lumea.

Adulții care încep să se confrunte cu anxietate pentru prima dată mai târziu în viață sunt mai predispuși să dezvolte boala Parkinson în comparație cu cei care nu sunt anxioși, potrivit unui nou studiu amplu realizat în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Studiul a fost făcut de cercetători de la University College London (UCL) care au folosit date pentru aproape 988.000 de pacienți cu vârste de 50 de ani și mai mult, din 2008 până în 2018, pentru a identifica modul în care anxietatea afectează riscul de Parkinson.

Cercetătorii au ținut totodată cont de factori cunoscuți precum vârsta, genul, izolarea socială, boala mintală severă, demența, traumatismul cranian și stilul de viață, potrivit euronews.com.

Ei au descoperit că pacienții care au fost diagnosticați cu anxietate pentru prima dată ca adulți mai în vârstă au fost de două ori mai susceptibili de a dezvolta Parkinson – sugerând că ar putea fi un semn de avertizare timpurie a afecțiunii neurodegenerative.

Printre pacienții cu anxietate din cadrul studiului, câteva simptome au fost, de asemenea, asociate cu un risc mai mare de Parkinson. Acestea au inclus depresia, problemele de somn, oboseala, tulburările cognitive, tensiunea arterială scăzută, probleme digestive și probleme motorii, cum ar fi tremorul, rigiditatea și problemele de echilibru – dar nu durerea de umăr sau amețeala.

A fost nevoie de o medie de 4,9 ani după ce un medic a observat pentru prima dată anxietatea unui pacient pentru ca acesta să fie diagnosticat ulterior cu boala Parkinson.

Descoperirea ar putea accelera diagnosticarea

Constatările, publicate în British Journal of General Practice, ar putea ajuta medicii să identifice pacienții care prezintă un risc mai mare de Parkinson, accelerând astfel diagnosticarea și îmbunătățind tratamentul în stadiile incipiente.

Amelia Hursey, manager de cercetare la Parkinson Europe, a declarat că, pentru cercetători, diagnosticele precoce ar putea oferi indicii cu privire la rădăcina problemei, având în vedere că nu există leacuri pentru Parkinson.

Parkinson este una dintre cele mai frecvente afecțiuni neurodegenerative, afectând aproximativ 11,8 milioane de persoane din toată lumea. Diagnosticele sunt mai frecvente la persoanele în vârstă, la bărbați și la cei cu statut socioeconomic ridicat, iar prevalența a crescut în ultimii 25 de ani.

Anxietatea este un simptom comun al bolii Parkinson, ca rezultat al schimbărilor în chimia creierului, mai degrabă decât o simplă reacție la diagnostic, potrivit Fundației Parkinson. Alte studii au arătat că anxietatea poate limita calitatea vieții pacienților cu Parkinson și crește povara asupra celor care îi îngrijesc.

Totuși, cercetătorii de la UCL au declarat că nu se știe suficient despre modul în care anxietatea nou dezvoltată – și severitatea anxietății oamenilor – ar putea avea un impact asupra riscului lor de Parkinson pe măsură ce îmbătrânesc.

Hursey a avertizat că persoanele cu anxietate nu ar trebui să-și facă griji cu privire la apariția bolii Parkinson. Mai degrabă, constatările indică faptul că anxietatea se încadrează în „toată suita de simptome” care rezultă din această afecțiune.

Amelia Hursey a adăugat că fiecare mică informație despre experiența trăită de persoanele cu Parkinson sau de persoanele care pot fi expuse unui risc ridicat de a dezvolta această boală este crucială pentru a face un pas înainte în înțelegerea mecanismelor de bază.

 

Articolul precedentPASTILA PENTRU SUFLET
Articolul următorANM a emis un COD GALBEN de ploi torențiale și furtuni cu grindină

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.