Cercetările efectuate de oamenii de știință sud-africani sugerează că infecția cu noua variantă Omicron a COVID-19 sporește imunitatea neutralizantă împotriva variantei Delta a coronavirusului.
Studiul, care nu a fost evaluat încă de cercetători independenți, a constatat că persoanele infectate cu Omicron, în special cele care au fost vaccinate, au dezvoltat o imunitate sporită împotriva variantei Delta, relatează HotNews, care citează Reuters.
La analiză au participat 33 de persoane vaccinate și nevaccinate care au fost infectate cu varianta Omicron în Africa de Sud.
În timp ce autorii au constatat că neutralizarea contra Omicron a crescut de 14 ori la 14 zile de la infectare, ei au observat, de asemenea, că a existat o creștere de 4,4 ori a acțiunii neutralizante contra variantei Delta.
„Creșterea neutralizării variantei Delta la persoanele infectate cu Omicron poate avea ca rezultat scăderea capacității variantei Delta de a reinfecta aceste persoane”, au declarat cercetătorii.
Alex Sigal, profesor la Africa Health Research Institute din Africa de Sud, a scris, luni, pe Twitter că, dacă Omicron a fost mai puțin patogen, așa cum arată experiența sud-africană, „acest lucru va ajuta la eliminarea virusului Delta”.
”Dacă se va dovedi că așa este, perturbările provocate vieții noastre de Covid-19 se vor diminua”, a adăugat Sigal.
Reamintim că studiile realizate până în prezent în care sunt puse sub lupă infectările cu Omicron au avut rezultate care ne îndeamnă să privim la noua variantă COVID-19 cu mai puțină teamă decât am făcut-o inițial.
Astfel că, potrivit unui studiu britanic, riscul de internare în spital al celor infectați cu varianta Omicron a COVID-19 este cu 40% până la 45% mai mic decât în cazul pacienților cu varianta Delta.
„În general, am găsit indicii ale unei reduceri a riscului de spitalizare pentru infecțiile Omicron în raport cu cele Delta, făcând o medie a tuturor cazurilor din perioada de studiu”, spun cercetătorii despre studiul care a analizat datele de la cazurile confirmate prin teste PCR în Anglia în perioada1-14 decembrie, relatează HotNews.ro.
Cercetarea britanică vine după un studiu sud-african publicat pe 22 decembrie, potrivit căruia persoanele diagnosticate cu noua variantă Omicron a COVID-19, în Africa de Sud între 1 octombrie și 30 noiembrie, au avut cu 80% mai puține șanse de a fi internate în spital decât cele diagnosticate cu o altă variantă în aceeași perioadă.
Cercetătorii britanici sunt de părere că riscul de a merge la spital în cazul variantei Omicron a fost cu 20% până la 25% mai mic decât în cazul Delta.
Reducerile ratelor de spitalizare trebuie să fie puse în contrast cu riscul mai mare de infectare cu Omicron, din cauza reducerii protecției oferite atât de vaccinare, cât și de infecția naturală, mai spun aceștia.