Revolta tinerilor cu studii pe care nu-i angajează nimeni: „Am lucrat 3 joburi și nu mi-am permis nici să-mi iau o mașină”

Tinerii din generația Z, adică cei născuți între 1997 și 2010, nu sunt leneși, spun specialiștii. Deși în ultima perioada ei au fost criticati cu privire la faptul că nu prea vor să muncească și că își doresc să câștige bani fără prea mult efort.

Realitatea, însă, este diferită. Specialiștii spun că tinerii din generația Z au multe calități, însă, nevoile lor s-au schimbat raportat la evoluția din zilele noastre și au nevoie să fie ghidați mai bine.  

Generația Z este tot mai des criticată pentru faptul că nu ar vrea să muncească. Tinerii se plâng că își tocesc coatele ani de zile prin școli însă primesc refuzuri peste refuzuri la interviurile de angajare pentru că nu au experiență. Cei care sunt mai norocoși spun că li se oferă job-uri grele, dar care sunt plătite pe minimul pe economie, în condițiile în care traiul în România este tot mai greu.

„Pana in 2023 am lucrat 3 job uri si nu mi-am permis nici sa-mi iau o masina. Nu mi se pare normal ca cineva care a facut o facultate ca lumea, gen drept si master sa fie platit cu 2.500 de lei”, se plânge o tânără într-un videoclip pe TikTok.

Specialiștii spun că tinerele generații nu sunt neapărat leneșe însă ca orice alte generații au anumite diferențe. Particularitatea lor constă în faptul că nu mai au răbdare să construiască o carieră pas cu pas și că vor să ardă anumite etape. În același timp, psihologii spun că tinerii se simt debusolați și au nevoie de îndrumare atât de acasă, cât și de la școală pentru a-și găsi drumul.

„Au nevoie acum mai mult ca in orice alta perioada a vietii, de ghidaj. Acest paradox al alegerilor multiple, ne face sa ne blocam. Piata muncii este extrem de flexibila, joburi care exista acum o mare parte dintre este posibil sa dispara si atunci pe ce punem accent? Punem accent pe talente, pe abilitati si pe flexibilitate”, spune psiholog Laura Găvan.

Specialiștii mai spun că tinerii au foarte mult potențial și se adaptează ușor, important este însă să nu fie judecați și să li se ofere condiții de lucru prielnice. 

Articolul precedentMAE nu recunoaşte legitimitatea alegerilor prezidenţiale desfăşurate de autorităţile ruse în teritoriile ucrainene
Articolul următorProgramul complet de la festivalul Massif

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.