Regularizare şi consolidare pârâu Cricău și Valea Ţelna

În judeţul Alba, în perioada 3 – 30 iunie a.c., s-au produs inundaţii care au provocat pagube semnificative populaţiei şi obiectivelor social-economice şi de infrastructură.

Intensitatea mare a precipitaţiilor şi persistenţa lor pe parcursul întregii luni au determinat o suprasaturare a solului cu apă, favorizând amplificarea scurgerii pe versanţi, reactivând torenţi care au antrenat cantităţi importante de aluviuni.

Ca urmare a acestor fenomene, pe arii extinse, s-au produs scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi viituri rapide care au avut ca efect revărsarea unor cursuri de apă.

Situaţia creată a impus realizarea în regim de urgenţă a lucrărilor de refacere a construcţiilor hidrotehnice afectate, precum şi realizarea de noi lucrări pentru amenajarea albiilor, în vederea reducerii efectelor negative pe care posibile inundaţii viitoare le-ar putea produce.

La 27 iulie, ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş, directorul general al A.N. ‘Apele Române’, Victor Sandu, şi directorul A.B.A. Mureş, Cristian Bratanovici, au inspectat localităţile calamitate Cricău, Ţelna şi Bucerdea şi, la faţa locului, au analizat situaţia şi s-a decis executarea în regim de urgenţă a lucrărilor hidrotehnice necesare.

În acest context, Guvernul României a adoptat Hotărârea 582 din 2 august, privind suplimentarea bugetului Ministerului Apelor şi Pădurilor din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, pentru realizarea în regim de urgenţă a unor lucrări de investiţii de prevenire şi înlăturare a efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii, în perioada iunie-iulie 2018.

Drept urmare, pentru judeţul Alba, Ministerul Apelor şi Pădurilor a promovat, în regim de urgenţă, lucrările hidrotehnice ‘Regularizare şi consolidare pârâu Cricău’ şi ‘Regularizare şi consolidare Valea Ţelna’, proiecte care vor fi finalizate până la sfârşitul anului 2018.

Aceste lucrări de refacere a construcţiilor hidrotehnice, de asigurare a secţiunilor de scurgere a cursurilor de apă afectate de inundaţii, precum şi de consolidare a malurilor în punctele critice au scopul de punere în siguranţă şi de scoatere de sub efectul inundaţiilor a localităţilor menţionate.

Detalii proiecte:

1. Regularizare şi consolidare pârâu Cricău, comuna Cricău, jud. Alba, proiect în valoare de 1.340.000 lei

– Refacere zid de sprijin – 65 ml
– Refacere zid de sprijin subspălat – 200 ml
– Refacere prag de fund – 8 buc.
– Decolmatare curs de apă – 4 km
– Refacere talveg dalat – 500 ml
– Refacere baraje de stingere torenţi – 6 buc.

2. Regularizare şi consolidare Valea Ţelna, localitatea Ţelna, comuna Ighiu, jud. Alba – proiect în valoare de 10.241.000 lei

– Consolidare mal – 1,1 km
– Refacere apărare de mal din gabioane – 40 ml
– Refacere praguri de fund din gabioane – 3 buc.
– Decolmatare curs de apă – 2,4 km
– Zid de sprijin – 2 km
– Praguri îngropate – 20 buc.
– Rampă de acces în albie – 4 buc.
– Racalibrare albie – 4 km
– Prag cădere – 8 buc.

Articolul precedentUnirea-FCSB în 16-imile de finală ale Cupei României
Articolul următorImagini incredibile pe străzile din Alba iulia. Șofer oprit cu forța în trafic!

Comments are closed.