Multe dintre principalele economii ale lumii vor intra în recesiune în următoarele 12 luni, în condițiile în care băncile centrale vor înăspri agresiv politica monetară pentru a combate inflația în creștere. Pronosticul a fost făcut de economistului șef al unei prestigioase companii de brokeraj din Japonia.
„În momentul de față, băncile centrale, multe dintre ele au trecut la un singur mandat în esență – și anume acela de a reduce inflația. Credibilitatea politicii monetare este un activ prea prețios pentru a fi pierdut. Așa că vor fi foarte agresive”, a declarat marți Rob Subbaraman, care este, de asemenea, șeful departamentului de cercetare a piețelor globale, Asia ex-Japonia, citat de CNBC, potrivit HotNews
În afară de SUA, Nomura se așteaptă la recesiuni în zona euro, Marea Britanie, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Canada anul viitor, a precizat firma de brokeraj într-o notă de cercetare.
Recesiunea din SUA: superficială, dar de lungă durată
În SUA, Nomura prognozează o recesiune superficială, dar lungă, de cinci trimestre, începând cu ultimul trimestru din 2022.
„SUA va intra în recesiune – deci o creștere negativă a PIB-ului de la un trimestru la altul începând cu trimestrul 4 al acestui an. Va fi o recesiune superficială, dar de lungă durată. Noi o vedem durând timp de cinci trimestre la rând”, a afirmat expertul.
Riscurile pentru economiile de dimensiuni medii
Nomura spune că mai multe economii de dimensiuni medii – inclusiv Australia, Canada și Coreea de Sud – care au avut boom-uri imobiliare alimentate de datorii riscă să intre în recesiuni mai profunde decât se preconizează, dacă majorarea ratelor dobânzilor va declanșa explozii imobiliare și reducerea gradului de îndatorare, se arată în raport.
„Singura excepție este China, care se redresează din recesiune pe măsură ce economia se deblochează, deși riscă să fie din nou blocată și să intre din nou în recesiune, atât timp cât Beijingul își menține strategia zero-Covid”, spun analiștii.