Este o nouă zi de război în Ucraina. Rușii au distrus în proporție de 95% orașul Mariupol și vor răzbunare după ce una dintre cele mai importante nave ale lor a fost scufundată în Marea Neagră.
Ofensiva rusă continuă în sud-estul Ucrainei, unde bătălia se dă pentru Mariupol. Orașul a fost distrus în proporție de 95%. Uzina lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a fost bombardată după ce a devenit o fortăreață a forțelor ucrainene. Președintele Zelenski a venit cu un nou mesaj în care îndeamnă aliații să renunțe la livrările de petrol din Rusia.
Mariupol este un oraș în ruine. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că aproximativ 95% din clădirile și străzile orașului-port au fost distruse de ruși.
Tot aici se află și uzina lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina. Bombardamentele asupra combinatului s-au intensificat după ce acesta a devenit ultimul refugiu din oraș al soldaților ucraineni, care sunt depășiți numeric.
Între timp, președintele Volodimir Zelenski face din nou apel la oprirea importurilor de petrol rusesc. Șeful statului ucrainean acuză că banii dați pe petrolul din Rusia sunt bani folosiți la distrugerea democrației.
„Cu cât lumea democratică admite mai repede că un embargo pe petrol împotriva Rusiei și o blocadă totală a sectorului ei bancar reprezintă pași necesari pentru pace, cu atât războiul se va sfârși mai repede”, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
Potrivit surselor, prim-ministrul ucrainean și alți înalți oficiali din domeniul finanțelor plănuiesc o vizită la Washington săptămâna viitoare, în timpul reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale.
Au apărut noi imagini cu momentul în care nava Amiral a Armatei Ruse, crucișătorul de rachete Moskva, a sărit în aer. În filmare, se vede cum explozia, surprinsă de un dispozitiv aflat la distanță, distruge complet ambracațiunea uriașă. Iar un expert rus în Marină a ieșit cu o informație care dă fiori: crucișătorul Moskva ar fi avut două focoase nucleare la bord. Subiectul a stârnit foarte multă revoltă în Rusia. La televiziunea publică, un politician a plâns și a spus că atacul asupra crucișătorului trebuie să declanșeze un război adevărat.
Vladimir Bortko, analist și fost politician a avut o reacție virulentă la postul public de televiziune Rusia 1. El a spus că atacarea navei amiral este un motiv întemeiat pentru declanșarea unui război „adevărat” în Ucraina.
Vladimir Bortko: Chiar și faptul că există o asemenea fărădelege pe teritoriul nostru este casus belli. O cauză absolută de război! Un război adevărat! Operațiunea specială din Ucraina a început și s-a încheiat deja! S-a încheiat aseară, când patria noastră a fost atacată.
Reporter: Când spuneți că s-a încheiat vă referiți la momentul în care a fost atacat Crucișătorul Moskva? Când vă referiți la război, vă referiți la apelul de mobilizare totală?
Vladimir Bortko: STOP! Nu am vrut să vorbesc de Crucișătorul Moskva, mai ales că au fost diferite relatări, dar voi ați spus că nava Moskva este un motiv de război, sută la sută! Era nava noastră amiral! În acest caz nici nu ai ce să mai analizezi. Aici e nevoie de o reacție, dar de care? Trebuie inventată. Trebuie să bombardăm Kievul, atunci ei vor veni! Iată ce trebuie să facem! Există un singur răspuns trebuie să îi bombardăm și gata!
Între timp, expertul în marină Andrei Klimenko de la Institutul de Studii Strategice ale Mării Negre vine cu o informație îngrijorătoare. Specialistul susține că, potrivit proiectului la care a participat, nava amiral Moskva ar fi trebuit să dețină la bord două focoase nucleare.
„Prieteni, experţii spun că, potrivit statului, există două focoase nucleare pentru rachete de croazieră la bordul Moskva. (…) Unde sunt aceste focoase? Unde erau când muniţia a explodat? Unde este punctul de pe hartă? Coordonatele? Acestea sunt competenţele Consiliului de Securitate al ONU, ale AIEA…”, a scris Klimenko, pe Facebook.
În aceeași postare, Klimenko spune că statele riverane Mării Negre, Turcia, România, Bulgaria și Georgia ar trebui să se alăture imediat la eliminarea potenţialei ameninţări.