Ucraina a ajuns, astăzi, în cea de-a 144-a zi de când viața de zi cu zi a oamenilor a fost complet dată peste cap de invazia armatei ruse. Vorbim despre 114 zile de teamă, disperare, foamete și moarte și tot atatea zile de rezistență asiduă, în care speranța și bucuria redobândirii teritoriilor ocupate anterior de forțele ruse au rușit să îi mențină motivați atât pe cei aflați în prima linie a confruntărilor, cât și pe oamenii de rând.
Cu doar o zi în urmă, țara condusă de Volodimir Zelenski a cunoscut un moment istoric, fiind vizitată de 4 lideri europeni-cheie care, prin aportul lor, ar putea înclina balanța acestui război: președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi și președintele României, Klaus Iohannis. Un moment crucial va avea loc însă, astăzi, și asta deoarece Comisia Europeană este așteptată să ofere Ucrainei statutul de țară candidată la aderarea la UE.
UPDATE 8:15 „Rusia nu este curată ca lacrima. Rusia este ceea ce este. Și nu ne este rușine să arătăm cine suntem”, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, într-un interviu acordat BBC.
UPDATE 7:55 Generalul în rezervă Cristian Barbu, profesor asociat la Academia Tehnică Militară și rector al instituției între 2009 și 2016, trage un semnal de alarmă în privința poziției României în conflictul dintre Rusia și Ucraina.
„Suntem cea mai expusă țară la acest conflict. Odată, pentru că la Marea Neagră suntem lipsiți de apărare. Aceasta e realitatea. Acel grup de luptă avansat al NATO și cu ce se mai poate aduna ca forță de apărare nu depășește cifra de 4.000 de soldați străini, iar ca forță militară națională avem ce avem, dar nu putem să ne mândrim și, de aceea, cred că poziția noastră este una destul de rațională. Nu convingătoare, ci șovăielnică”, a declarat Cristian Barbu pentru spotmedia.ro.
UPDATE 7:17 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris vizită la Kiev a liderilor Franţei, Germaniei, Italiei şi României drept o „zi istorică” pentru ţara sa, informează vineri dpa.