Răsturnare de situaţie în fruntea clasamentului la Openul Internaţional al României la şah

Alexei Fedorov (Belarus) si Gevorg Harutjunyan (Armenia) au preluat conducerea în Openul Internaţional al României la şah după o rundă a 4-a în care 4 dintre partidele jucate la primele 6 mese au fost decise.

La prima masa, marele maestru international Alexei Fedorov (Belarus), un jucător care participă pentru a treia oară consecutiv la turneul găzduit de Hotelul Transilvania din Alba Iulia, a câştigat clar cu piesele albe împotriva liderului Misa Pap (Serbia), după un joc pe care l-a controlat permanent.

Un scenariu similar a avut şi partida de la masa a 2-a, acolo unde marele maestru internaţional Gevorg Harutjunyan (Armenia) l-a învins pe proaspătul maestru international Moksh Amit Doshi (India) în urma unui atac condus impecabil.

Harutjunyan şi Fedorov au 3,5 puncte şi se vor întalni în runda a 5-a într-o partidă care poate desemna un favorit clar la câştigarea turneului.

Cei doi lideri sunt urmaţi în clasament de Misa Pap (Serbia), Marius Manolache (România), care a revenit spectaculos după înfrângerea din runda inaugural, Artem Omelja (Ucraina), Alexandru Banzea (România), Vadim Shishkin (Ucraina) şi Akash Ganesan (India), toţi cu 3 puncte din 4 jocuri.

În secţiunea B lupta în partea superioară a clasamentului este una extrem de echilibrată.

După 4 runde doar Constantin Turlea (CSU Ploieşti) a reuşit să obţină 4 puncte, însă acesta a uzat de dreptul de a nu juca şi a primi o remiză în prima dintre cele două runde programate joi, astfel că probabil va fi prins din urmă de unul sau mai mulţi dintre cei 5 jucători cu 3,5 puncte aflaţi în plutonul urmăritor Sorin Levay (CSU Arad), Valentina Verbin (Moldova – 17 ani), Bohdan Lozynskyi (Ucraina – 14 ani), Sebastian Sarighioleanu (ACS Logic Delta Tulcea – 15 ani) şi Ovidiu Crăciun (CSO Cugir).

De notat şi evoluţia excelentă de până acum a campionului naţional de juniori sub 10 ani, Alexandru Butolo (CSU Bucureşti), care are 3 victorii în primele 4 runde şi a câştigat deja 96 puncte rating!

Şi alţi juniori din România, Moldova şi Ucraina se menţin în partea superioară a clasamentului în secţiunea B, în care încă este departe de a se contura un favorit la câştigarea turneului.

În dimineaţa zilei de miercuri organizatorii au oferit participanţilor la turneu un tur al cetăţii Alba Carolina, ghidajul fiind asigurat de Marius Cristea de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, partener al competiţiei.

De asemena un alt partener al competiţiei, Centrul de Cultura Augustin Bena a oferit un moment muzical, cu melodii populare din zona munţilor Apuseni în interpretarea unor tineri instrumentişti locali pregătiţi de profesorul Nicolae Vancu, în deschiderea rundei a 4-a.

Joi sunt programate două runde, începând cu orele 9 şi 16, accesul spectatorilor în cele două săli de conferinţe ale Hotelului Transilvania care găzduiesc întrecerile fiind liber.

Openul Internaţional al României la şah este o competiţie organizată de Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba.

Articolul precedentRealitatea merge mai departe. De la Realitatea TV la Realitatea Plus
Articolul următorPetru Suciu își lanseză la Alba Iulia cartea „Legăturile lui Mihai Viteazul cu Turda”

Comments are closed.