Raport: un sfert dintre tinerii din România nu au un loc de muncă. Rata șomajului, în continuă creștere

Un sfert dintre tinerii din România nu au un loc de muncă, sunt datele sumbre furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Aceștia își găsesc foarte greu un job bine plătit pentru că nu au pregătirea necesară sau vor mai multe beneficii din partea angajatorilor. În plus, unul din patru tineri nu are BAC-ul luat, așa că nicio șansă la un serviciu bine plătit.

Rata şomajului în România este în continuă scădere şi a ajuns la 5,3% la începutul verii, aproape de nivelul anului 2019, lucru confirmat şi de cei care se ocupa de recrutări. Aceştia spun că în iulie au avut multe solicitări din partea persoanelor fără diplomă de Bacalaureat. În luna iunie, numărul șomerilor din România a ajuns la aproape 440.000, în scădere față de anii trecuţi.

În timp ce o parte dintre absolvenții de liceu s-au înregistrat la ANOFM pentru a primi indemnizația de șomaj, alții și-au căutat locuri de muncă în ţară sau în străinătate. Numărul tinerilor fără un loc de muncă este într-o continuă creștere și ar putea exploda după ce 25 la sută din elevii care au susținut bacul nu l-au promovat.

„227 de mii de persoane înregistrate în evidențele noastre, sunt persoane indemnizate și persoane neindemnizate. Ca număr de tineri aș putea să spun că sunt undeva la 20% din numărul total de persoane înregistrate, puțin peste 40 de mii. Vorbim de persoane cu vârstă mai mică de 30 de ani”, a afirmat Corina Scarlat, purtător de cuvânt ANOFM.

Pe litoral au mers foarte mulți tineri să lucreze pentru prima dată. Aceștia sunt ospătari, ajutor de bucătar, recepționeri în hoteluri sau chiar salvamari.

Există şi categoria celor care au plecat direct în străinătate. Pe lângă cei fără loc de muncă, care primesc o perioadă şomaj, în România există şi un număr de cetăţeni inactivi în câmpul muncii. De exemplu, conform Eurostat, suntem țara cu cele mai multe casnice, adică o femeie din cinci stă acasă. 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentRafila, noi precizări despre IOD: „Sănătatea publică poate fi pusă în pericol de un conflict care se găseşte în vecinătatea României”
Articolul următorIulie 2022, a doua cea mai CALDĂ lună iulie din istoria măsurătorilor meteorologice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.