Raed Arafat a anunțat că eliminarea restricțiilor va avea loc în România numai când nu va mai exista niciun impact al epidemiei COVID-19 asupra sistemului sanitar.
Întrebat despre anunțul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, legat de eliminarea restricțiilor, Raed Arafat a explicat că ridicarea măsurilor COVID-19 trebuie luate dacă presiunea pe spitale scade.
„Ce a zis domnul ministru este foarte clar și logic. Ca să ridici măsuri trebuie să vezi care este impactul pe sistemul sanitar. Este adevărat că a scăzut. Noi astăzi am avut în plus 16 persoane în secțiile ATI din țară. Chiar dacă numărul de cazuri este în scădere, pe secțiile de terapie intensivă încă vedem o continuă creștere a numărului de cazuri. E adevărat lent, puține cazuri, nu se compară cu valul trecut. Ne apropiem de un moment în care se vor lua măsuri de relaxare, fără discuție, cum au luat toate celelalte țări din jurul nostru. Acest moment va fi corelat cu impactul pe partea de spitale, pe secțiile de ATI”, a declarat Raed Arafat, luni seară, la B1.
Alexandru Rafila – ministrul Sănătății a explicat, luni, situația pandemiei în România și modul în care se vor ridica restricțiile în România. Acesta a anunțat că măsurile anti-COVID-19 vor fi ridicate progresiv.
„Ne pregătim categoric și noi pentru așa ceva, dar cu precauție încât să nu producem un număr mai mare de decese sau sau să supraaglomerăm spitalele”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, luni, în cadrul unei conferințe.
„Trebuie argumente solide, trebuie să fie analizate toate aspectele care trebuie luate în considerare, mai ales impactul pe sistemul sanitar pentru a propune măsuri de relaxare. Care sunt măsurile, dacă vor începe treptat, dacă vor fi ridicate toate, asta urmează să se decidă”, a mai explicat Raed Arafat.
Șeful DSU a avertizat că dacă restricțiile sunt ridicate prea devreme, în lipsa unor previziuni clare, cazurile critice pot pune presiune pe sistemul sanitar.
”Orice creştere care vine cu impact pe partea medicală ridică un semnal de alarmă. Dacă este fără impact pe partea medicală, atunci nu are de ce să ridice semnalul de alarmă. Orice creştere care vine cu impact pe secţiile de terapie intensivă, cu capacităţile de internare şi implicit pe unităţile de primiri urgenţe poate să fie un motiv de îngrijorare şi să fie analizat dacă sunt de luat anumite măsuri sau nu. (…) Noi am avut săptămâna trecută zeci de mii de infectări, dar nu putem compara ce se întâmplă acum cu ce s-a întâmplat în valul trecut. În valul trecut, cazurile erau mult mai puţine şi ajunseserăm deja la 1.600 – 1.700 chiar mai multe cazuri de terapie intensivă şi cu un aproape blocaj la unităţile de primiri urgenţă care erau pline de cazuri de terapie intensivă. La acest moment, din fericire, nu ne confruntăm cu o situaţie asemănătoare”, a mai spus Arafat.