Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării anunță marți că românii își vor putea înmatricula sau radia autoturismele online. În acest sens, instituțiile abilitate au depus un proiect prin care serviciile de înmatriculări auto să fie disponibile și în varianta electronică.
Potrivit unui comunicat al instituției, digitalizarea acestui serviciu este o prioritate pentru Guvern, iar Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul furnizării de servicii publice electronice aferente înmatriculării vehiculelor în România este acum în consultare publică.
„Este încă un pas pe care România îl face pe drumul transformării digitale”
Ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja, spune că acesta este un nou pas pe care autoritățile române îl fac în direcția digitalizării.
„Este încă un pas înainte pe care România îl face pe drumul transformării digitale, după lansarea aplicației ghișeul.ro și a cazierului judiciar online gratuit. Ne propunem să îi oferim cetățeanului o viață mai ușoară, o relație directă cu instituțiile statului, servicii ușor accesibile și transparente, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. La elaborarea acestui act normativ, am colaborat excelent cu Ministerul Afacerilor Interne. Le mulțumesc și colegilor din Ministerul Finanțelor, respectiv din Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, care au făcut parte din grupul de lucru, împreună cu experții MCID-ADR. După adoptarea proiectului de Ordonanță de Urgență, MAI va dezvolta o platformă, în termen de 6-12 luni, ceea ce va permite înmatricularea și radierea online a autovehiculelor, în primă fază pentru acele autovehicule deja înmatriculate în România. Un stat digitalizat este un stat mai prietenos cu cetățeanul, iar digitalizarea înseamnă dezvoltare și creșterea calității vieții pentru toți românii”, a transmis oficialul.
Anul trecut au fost înmatriculate aproape 130.000 de autoturisme noi și peste 320.000 de mașini aduse din străinătate. În viitor, se estimează o creștere continuă a acestor cifre, se mai arată în comunicatul transmis de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.