Profesorii amenință că nu vor începe cursurile dacă nu primesc majorările salariale promise. Dascălii ar fi trebuit să primească lefuri mai mari din septembrie, dar Guvernul a amânat pentru anul viitor majorările.
Profesorii ar fi trebuit să primească de la 1 septembrie anul acesta o creștere salarială de 14% , ceea ce ar fi însemnat o creștere cu 300 de lei. Acest lucru nu se va întâmpla anul acesta ci în 2021.
În aceste condiții, profesorii amenință că e posibil să boicoteze începerea noului an școlar.
„Putem înțelege o situație de criză, dar să vii să minți cu seninătate că tu nu tai, dar în realitate tai. Să vii să spui că de fapt banii nu ar fi fost alocați, când prin declarații publice spuneai că i-ai alocat, aceasta demontrează clar „respectul” pe care-l datorezi unei categorii socio-profesionale care, începând din 14 septembrie, va fi în prima linie. Nu a existat nicio discuție cu reprezentanții Ministerului de Finanțe. Pentru că au gândit acest proiect bugetar fără a discuta câtuși de puțin cu partenerii de dialog social, cu cei care urmau să fie afectați”, spune Marius Nistor, președinte Federația Spiru Haret.
Chiar dacă banii erau prevăzuți în buget, din cauza pandemiei, au fost redirecționați către alte instituții care aveau nevoie. Însă autoritățile susțin că au acordat totuși bani pentru dotarea școlilor.
„O situație neprevăzută care ne-a pus în contextul în care la bugetul de stat veniturile au crescut cu peste 31 de miliarde de lei. Prioritatea zero a Guvernului PNL e să desfășoare anul educațional în cele mai bune condiții. Banii despre care vă spuneam merg pe dotarea școlilor cu tablă inteligentă, internet. Aceasta a fost suplimentarea de buget de la Ministerul Educației”, spune Sebastian Burduja, secretar de stat în ministerul Finanțelor.
Sursa: Realitatea de Bucuresti