Produsul banal pe care războiul îl poate transforma în „aurul alb”. România ar putea deveni principal exportator în Europa

România are șansa să devină principalul exportator de sare în Europa, după ce exporturile din Ucraina au fost blocate de războiul început în februarie. Statul roman a început deja demersurile pentru a exploata mai multă sare în următorii ani. Guvernul a adoptat un memorandum prin care își dă acordul pentru listarea pe Bursa de la București a companiei naționale producătoare de sare. 

 

Societatea Română de Sare care valorează peste 100 de milioane de euro, se va lista pe bursă în prima jumătate a anului viitor. Fondul Propietatea va vinde participația de 49 la sută pe Bursa de valori de la București.

„Listarea Salrom este importantă pentru fondul proprietatea și pntru statul român ca și ascționar majoritar cât și pentru compăanie în sine, deoarece are o serie de beneficii pe care toate părțile implicate le au, și mă refer în primul rând la buna guvernanțșă corportaivă”, a declarat directorul adjunct al Fondului Proprietatea, Călin Meteș.

Statul va controla în continuare compania și după listare. Intrarea pe bursă va face compania să comunice public deciziile și rezultatele, iar oricine va putea cumpăra acțiuni la Societatea Națională de Sare.

 

„Listarea Salrom pe bursa de la București, înseamnă încă o companie românească din zomna producției de resurse minerale care devine accesibilă investitorilor români, asta din punctul de vedere al investitorilor, din punct de vedere al companiei înseamnă o expunere mai bună, o vizibilitate mai bună, transparență mai ridicată”, spune Radu Hanga, președinte Bursa de Valori București.

Deficit, în Europa, din cauza invaziei Ucrainei

Deficitul de sare pe piața europeană este de peste două milioane de tone, după izbucnirea războiului. De altfel, după listarea pe bursă, compania ar putea atrage și noi fonduri pentru investiții. Salrom are șapte saline în administrare și își dorește ca în următorii doi ani să dubleze producția la 1,4 milioane de tone anual.

 „Vom deschide noi perimetre de exploatare, tocmai pentru a mări capacitatea de procucție a companiei, dorim să intrăm și pe alte ramuri industriale. Așteptăm ca normele să iasă cât de curând este dempozitarea gazului în depozitele miniere”, a declarat Constantin Dobrea, directorul Salrom.

Salrom se alătură altor companii de stat listate la Bursa de valori București, Nuclearelectrica, Romgaz sau Transgaz, care au avut evoluții bune în ultimii ani. 

Articolul precedentSuma fabuloasă cheltuită de români pe vacanțe în străinătate
Articolul următorAugust – cea mai însorită și călduroasă lună din an. Ce temperaturi record ne așteaptă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.