Probleme la UMF Cluj! Zeci de studenţi au obţinut diplome fără a participa la cursuri

În cursul lunii octombrie 2020, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj au dispus trimiterea în judecată a 5 inculpaţi, având la data faptelor calitatea de cadre universitare ale UMF ”Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, pentru săvâşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în scopul obţinerii unui folos pentru altul şi instigare la fals intelectual.

Din cercetările efectuate a rezultat că în perioada noiembrie – decembrie 2016, doi dintre inculpaţi, în calitate funcționari publici aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv cadre didactice universitare la UMF Cluj-Napoca, nu au susţinut un curs de formare continuă farmaceutică desfăşurat în perioada 16-29 noiembrie 2016, conform programului de curs stabilit, şi nu au realizat evaluarea cunoştinţelor participanţilor, cu consecința vătămării intereselor UMF Cluj-Napoca, în calitate de furnizor de educație farmaceutică continuă şi de asemenea cu consecinţa obţinerii unui folos pentru altul constând în credite EFC pentru 30 de farmacişti înscrişi la curs.

Totodată, în luna decembrie 2016, respectivii inculpaţi au determinat pe rectorul UMF Cluj-Napoca să emită 30 de diplome de participare pentru persoanele înscrise la curs, în condiţiile în care aceste persoane nu au participat la desfăşurarea cursului şi nu au beneficiat de o evaluare a cunoştinţelor dobândite prin participarea la curs.

Tot în perioada noiembrie – decembrie 2016, celelelalte trei inculpate, în calitate funcționari publici aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv cadre didactice universitare la UMF Cluj-Napoca, nu au susţinut două cursuri de formare continuă farmaceutică desfăşurate în perioada 01 – 29 Noiembrie 2016, conform programului de curs stabilit şi nu au realizat evaluarea concretă a cunoştinţelor participanţilor, cu consecinţa vătămării intereselor UMF Cluj-Napoca în calitate de furnizor de educaţie farmaceutică continuă şi de asemenea cu consecinţa obţinerii unui folos pentru altul constând în credite EFC pentru 17 farmacişti înscrişi la cursuri.

Totodată, în luna decembrie 2016, inculpatele au determinat pe rectorul UMF Cluj-Napoca să emită 17 diplome de participare, pentru persoanele înscrise la cele două cursuri, în condiţiile în care aceste persoane nu au participat la desfăşurarea cursurilor şi nu au beneficiat de o evaluare a cunoştinţelor dobândite prin participarea la curs.

Urmărirea penală a fost efectuată de către procurori pe parcursul a 3 ani, fiind începută în 15.01.2018 ca urmare a sesizării de oficiu a organelor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj.

Pe parcursul cercetărilor au fost audiate 44 de persoane din judeţele Cluj, Bihor, Sălaj, Arad, Sibiu, Mureş şi Alba şi au fost verificate dosarele a 39 de farmacişti.

În data de 24.09.2019 procurorii au dispus reținerea celor 5 inculpaţi pentru o perioada de 24 de ore. În cursul aceleaşi zile inculpaţii au fost prezentaţi Judecătoriei Cluj-Napoca cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, neînsuşită de către judecătorul de drepturi şi libertăţi.

În cuprinsul rechizitoriului, procurorii au propus pedepse cu închisoarea şi pedepse complementare, constând în:

· interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice;
· interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat;
· interzicerea dreptului de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii;
· interzicerea dreptului dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Sursa: Realitatea de Cluj

Articolul precedentExpoziția stradală ,,Reconstituire istorică în imagini – Primul Război Mondial” (FOTO)
Articolul următorPSD, negocieri subterane cu USR-PLUS pentru guvernare: Vasile Dîncu visează la funcția de premier

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.