Președintele Klaus Iohannis a prezentat greșit calculul pentru scenariile de deschidere a școlii, susține Administrația Prezidențială, într-un comunicat transmis joi după-amiază.
Președintele României, Klaus Iohannis, a prezentat, miercuri, în conferință de presă de la Cotroceni, o formulă de calcul „eronată” pentru cele trei scenarii care vor fi aplicate în toamnă, pentru deschiderea anului școlar 2020-2021, potrivit comunicatului de presă.
Este vorba de cele trei scenarii – verde, galben și roșu, care se schimbă în funcție de rata medie a cazurilor noi la mia de locuitori.
Precizarea pe care o face, joi, Președinția are legătură cu perioada în care se înregistrează un anumit număr de cazuri de îmbolnăviri.
Administrația Prezidențială atrage atenția că este vorba despre numărul total de cazuri și despre media cumulată pe o perioadă de 14 săptămâni, și nu de cazuri noi, zilnice, așa cum s-a înțeles în urma declarațiilor de ieri (miercuri, 5 august – n.red.).
În conferința susținută miercuri, la Palatul Cotroceni, șeful statului a explicat, într-un răspuns dat jurnaliștilor, că „este vorba de cazuri noi din media ultimelor 14 zile per mia de locuitori”.
Redăm declarațiile președintelui de miercuri privind calculul cazurilor COVID-19 pentru aplicarea scenariilor la deschiderea școlii în toamnă:
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Pentru a ține cont de impactul pandemiei în fiecare școală, în fiecare localitate, au fost elaborate 3 scenarii, în funcție de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt general valabile nu doar pentru școli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra școlilor.
Aceste trei scenarii sunt scenariul „verde”, care înseamnă că în localitatea respectivă e mai puțin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu COVID-19; scenariul doi, care înseamnă scenariul „galben”, între unu şi trei persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile, şi scenariul trei, „roșu,” când în media ultimelor zile au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă. (…)
Jurnalist: Bună ziua! Domnule Președinte, ca să fie clar: nu vorbim de cazuri la mia de locuitori, și aici vă întreb pentru că, de exemplu, în București ca medie pe zi, în ultimele 14 zile, cu siguranță ne încadrăm în scenariul „roșu” și, în principiu, orașele mai mari ajung să aibă mai multe cazuri, astfel încât să fie încadrate în acest scenariu, în care școala probabil va fi făcută online.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bucureștiul se încadrează în scenariul „verde”, fiindcă și dacă este un număr relativ mai mare de cazuri, la populația foarte mare a Bucureștiului, după acest criteriu acceptat de Organizația Mondială a Sănătății, de Ministerul Sănătății, Bucureștiul intră în categoria „verde”. Ca să fim foarte bine înțeleși, majoritatea localităților din România intră pe scenariul „verde” – foarte puține sau zero cazuri. (…)
Jurnalist: Deci cazuri noi la mia de locuitori – aceasta era întrebarea.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este vorba de cazuri noi din media ultimelor 14 zile per mia de locuitori”.
În comunicatul de joi, Administrația Prezidențială prezintă noua formulă de calcul.
„În informațiile transmise de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă susținute la Palatul Cotroceni, miercuri, 5 august 2020, a apărut o eroare cu privire la formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfășurarea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie.
Informația corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala, și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum a fost inițial comunicat de către Președintele României.
Metoda de calcul este stabilită de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică și reprezentanții Ministerului Sănătății și subliniem că nu a fost comunicată corect Administrației Prezidențiale de către Ministerul Sănătății.
Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate”, se precizează în comunicatul transmis, joi, de Administrația Prezidențială.