Președintele Iohannis și liderii Coaliției au decis, după întâlnirea pe care au avut-o la Palatul Cotroceni, ca salariile din Învățământ să crească etapizat, până la nivel solicitat de protestatari. De asemenea, șeful statului le-a cerut liderilor politic să-și asume un acord privind această creștere, potrivit surselor citate de Realitatea Plus.
Șeful statului s-a întâlnit, marți, la Palatul Cotroceni, cu liderii celor trei mari sindicate din educație.
După discuțiile care au durat mai puțin de o jumătate de oră, președintele s-a angajat să garanteze încheierea unui eventual acord politic între sindicate și coaliția de guvernare care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educațional, potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale.
Ultima ofertă a guvernulului a fost o primă de 4.000 de lei, în 2 tranșe, doar pentru anul acesta, în timp ce sindicatele au cerut o creștere de 25% a salariilor din iunie și majorarea salariilor de încadrare.
Marile federații din Învățământ au anunțat, miercuri, înaintea întâlnirii de la Cotroceni dintre președinte și liderii politici, că nu acceptă varianta propusă marți de Klaus Iohannis, de a renunța la protest fără a obține o creștere imediată a salariilor cu 25%.
„Mesajul colegilor care sunt în grevă este clar: Greva continuă!
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu semneze niciun acord, fie el și unul girat de Președintele României.
Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică și, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor.
Menționăm că solicitările noastre au rămas aceleași:
• Majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare;
• Emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic),” se arată în comunicatul comun al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație, semnat de președinții Simion HĂNCESCU și Marius NISTOR.