Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, astăzi, în debutul ședinței de Guvern la Palatul Victoria, că dorește ca bugetul pe anul viitor să fie adoptat înainte de Crăciun. De asemenea, Ciucă a solicitat și urgentarea procedurilor privind elaborarea reglementărilor necesare pentru implementarea Planului Național de Reziliență și Redresare. În ședința de azi se află un proiect de hotărâre privind acordarea unor ajutoare de urgență.
„O să stabilim liniiile de efort pe perioada imediat următoare, astfel încât să avem demersurule întreprinse pentur ca până pe 24 decembrie să avem bugetul elaborat și aprobat,” a declarat Nicolae Ciucă.
O altă întârziere a fost semnalată de șeful guvernului și în cazul implementării măsurilor din Planulu Național de Reziliență, din care România a primit deja, joi, 1,8 miliarde de euro.
„Doresc doar să subliniez că revizuim ceea ce înseamnă partea de responsabilitate guvernamentală, avem în cadrul PNRR 15 componente, ce acoperă 6 piloni prevăzuți la nivel european, avem 507 jaloane și ținte pe care fiecare dintre ministerele responsabile trebuie să și le extragă și să le urmărească în îndeplinirea lor și avem o serie de măsuri de reforme și investiții. Suntem în urmă cu elaborarea OUG privind cadrul de implementare a PNRR, aș dori să avem o dezbatere, să vedem cât de repede avem această OUG pe masa guvernului”, a afirmat Ciucă.
Agenda ședinței de Guvern:
- PROIECTE DE HOTÂRÂRI
- PROIECT DE HOTĂRÂRE privind acordarea unor ajutoare de urgență
- PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea alineatului (2) al art.6 din anexa nr.2 la Hotărârea Guvernului nr. 859/2003 privind aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizației de merit şi a Regulamentului de funcționare a Comisiei naționale pentru acordarea indemnizației de merit
Costul termoficării, dar şi intenţia Primăriei Capitalei de a prelua ELCEN se numără printre subiectele care urmează să fie abordate, vineri, în cadrul întâlnirii de lucru anunţată la Palatul Victoria, la care va fi prezent şi premierul Nicolae Ciucă, au precizat pentru AGERPRES surse din cadrul Municipalităţii.
La discuţii vor mai participa ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Energiei, Virgil-Daniel Popescu, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, primarul Constanţei, Vergil Chiţac.
Pe 27 noiembrie, Nicuşor Dan afirma că urmează să aibă o întâlnire la nivel de miniştri – Finanţe, Dezvoltare, Energie – pe tema preluării ELCEN de către Primăria Generală, declarându-se optimist că părţile implicate o să ajungă la o soluţie pe acest subiect.
„O să fie întâlnire săptămâna viitoare (…) la care o să fie ministrul Finanţelor, ministrul Dezvoltării şi ministrul Energiei, pentru a vedea care este soluţia. Eu sunt optimist că o să ajungem la o soluţie, pentru că este o aşteptare de 15 ani, ca sistemul de producţie, cu cel de transport şi distribuţie să fie unificate”, a declarat Nicuşor Dan, la finalul întâlnirii pe care a avut-o la Guvern cu premierul Nicolae Ciucă.
De asemenea, primarul general arăta, într-o postare pe Facebook, că urgenţa Bucureştiului e legată de costul termoficării, în condiţiile în care au crescut preţurile în sectorul energetic şi că „e de dorit un efort comun” al Primăriei, Guvernului şi cetăţenilor pentru a acoperi aceste creşteri.
„Cu privire la subvenţia pentru termoficare, vom avea un răspuns în urma unei analize care se face atât pentru Bucureşti, cât şi pentru celelalte municipii care au cerut sprijin guvernamental. E o chestiune foarte importantă pentru Capitală – chiar critică, începând cu luna ianuarie. Şi, spun din nou, nu e problema singulară a Bucureştiului, ci e o problemă pe care o au şi celelalte mari municipii din România. Avem nevoie în continuare de sprijin guvernamental pentru a menţine echilibrul financiar al Primăriei, pentru a reuşi să plătim lucrările curente, tranşele la vechile datorii reeşalonate şi pentru a face faţă creşterilor de preţuri”, preciza edilul general.
Sursa: Realitatea Din PNL