Primăria comunei Ciugud, județul Alba, este prima administraţie locală din mediul rural din România care desfiinţează casieria. Primarul Gheorghe Damian a anunțat că toate taxele şi impozitele locale vor fi încasate doar electronic, începând din 25 noiembrie.

 

„Comuna Ciugud renunţă la casierie şi va încasa toate taxele şi impozite locale doar electronic, măsura fiind o premieră pentru mediul rural din România. Denumită \”O primărie fără casierie\”, iniţiativa are ca scop eficientizarea actului administrativ şi îmbunătăţirea serviciilor publice oferite de administraţia locală ciugudenilor”, a anunțat Primăria Ciugud.

„Ne-am dorit mereu să fim o primărie cât mai prietenoasă cu cetățeanul, iar acest lucru înseamnă să nu îl ții pe contribuabil, în picioare, în fața unui ghișeu, pentru a plăti taxele și impozitele locale. Normalitatea înseamnă să desființăm barierele dintre funcționari și cetățeni, iar serviciile publice să fie cât mai moderne și cât mai accesibile. Am desființat casieria instituției pentru a eficientiza actul administrativ și acest lucru înseamnă reduceri importante de costuri. Este încă un pas din proiectul nostru mai amplu „O primărie fără hârtii” prin care am debirocratizat activitatea administrației publice, am renunțat la multe dintre documentele pe hârtie și, acum, am desființat casieria fizică devenind oficial o primărie fără casierie”, a transmis și primarul Ciugud, Gheorghe Damian.

 

Ghişeul de casierie al primăriei a fost dezactivat vineri, iar spaţiul va fi reamenajat astfel încât să permită interacţiunea directă cu cetăţenii, fără bariere fizice.

 

Primăria Ciugud oferea deja cetăţenilor, de mai mulți ani, în locul clasicei casierii, patru soluţii smart pentru plata taxelor şi impozitelor locale, pentru a nu mai fi nevoie de deplasarea acestora la sediul administraţiei locale.

Localnicii pot plăti taxele online, direct pe telefonul mobil. Ei folosesc staţiile electronice de plată, care sunt amplasate în satele comunei, o aplicaţie de plată pentru telefonul mobil sau prin platforma naţională ghiseul.ro.

Singura comună smart din România și-a lansat anul trecut și propria monedă virtuală – CIUGUbanul. Moneda este folosită pentru a răsplăti localnicii pentu colectarea selectivă a deșeurilor și pentu reciclare. La începutul noului an școlar, în 2021, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare.

Comuna Ciugud este prima care a aplicat conceptul „smart village” în România, iar din anul 2020 este oficial studiul de caz folosit de Guvernul României pentru a dezvolta acest concept la nivel naţional.

 

În urmă cu trei ani, în Ciugud a fost deschisă prima şcoală smart din mediul rural din România.

Primăria Ciugud susţine şi protejarea inteligentă a mediului înconjurător prin folosirea unui autoturism electric sau prin producerea energiei electrice cu ajutorul unei microcentrale eoliene şi a panourilor fotovoltaice.

Ciugud este campioană la atragere fondurilor europene, cu proiecte în valoare de aproape 40 de milioane de euro, adică o absorbţie de circa 12.000 de euro pe cap de locuitor.

Sursa: Realitatea de Alba