Pompierii sunt pregătiți pentru Ziua Naţională

Ca de fiecare dată, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba este pregătit să intervină în sprijinul populaţiei care participă la activităţile prilejuite de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României.

Pentru zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie a.c., când vor avea loc manifestările cu public numeros, pentru a creşte eficienţa şi rapiditatea intervenţiilor, avem pregătite forțe și mijloace de la 17 inspectorate pentru situații de urgență cu 20 ofițeri, 314 subofițeri, 9 medici și 9 asistenți medicali, 14 autospeciale de intervenție, 11 autospeciale de transport personal și victime multiple (ATPVM), 3 ambulanțe SMURD de terapie intensivă, 9 ambulanțe SMURD tip B2, 5 autospeciale Chimic, Biologic, Radiologic și Nuclear (C.B.R.N.) și 18 echipe evacuare  intervenție, care să intervină zilnic, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor eventualelor situaţii de urgenţă.

Suplimentar, putem mobiliza, dacă situaţia o impune, un număr suficient de profesionişti, astfel încât să acoperim toate tipurile de risc ce pot apărea în acestă perioadă.” – a declarat Marescu-Dumitrescu Alina – purtător de cuvânt al I.S.U. Alba.

38 de cadre militare vor participa vineri, 30 noiembrie la ceremonialul de depunere de coroane, iar 96 de cadre militare (cu echipament tip Nomex – stingere incendii, SMURD şi costum Izoterm) cu 18 autospeciale, vor defila sâmbătă, 1 decembrie alături de jandarmi, poliție şi efectivele Ministerului Apărării Naţionale.

Pentru siguranţa cetățenilor, dar şi a operatorilor din domeniul alimentaţiei publice, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba amintește obligaţiile ce le revin acestora, pe linia prevenirii incendiilor astfel încât, să preîntâmpine producerea unor situaţii de urgenţă nedorite.

În spaţiile de tip restaurant, cafenea, braserie sau bar nu se admite accesul unui număr de persoane mai mare decât capacitatea stabilită prin valoarea de referinţă.

Amenajarea sălilor pentru servirea mesei se face cu menţinerea spaţiilor de siguranţă între elementele de mobilier, astfel încât să fie asigurate căile de evacuare, iar pentru uşile amplasate pe căile de evacuare se asigură sensul de deschidere spre exterior, precum şi menţinerea descuiată a acestora pe întreaga durată cât sunt prezente persoane în sală.

În fiecare sală de servire trebuie să se afişeze planul de evacuare în locuri vizibile, accesibile şi iluminate corespunzător;  se interzice blocarea cu mese, scaune, utilaje frigorifice sau altele asemenea a căilor de evacuare.

Personalul angajat trebuie să fie instruit în ceea ce priveşte alarmarea şi evacuarea persoanelor, precum şi asigurarea primei intervenţii în caz de incendiu.

În spaţiile de preparare a hranei se asigură realizarea următoarelor măsuri:

– menţinerea permanentă a curăţeniei şi ordinii, de exemplu: curăţarea petelor ori a scurgerilor de grăsimi şi ulei, amenajarea de cutii pentru cârpele îmbibate cu grăsimi, păstrarea cârpelor de lucru departe de sursele de aprindere;

– afişarea, la loc vizibil, a instrucţiunilor de apărare împotriva incendiilor specifice dispozitivelor şi maşinilor termice de preparare a hranei utilizate, a instrucţiunilor de stingere a incendiilor de ulei sau grăsimi, după caz, a instrucţiunilor de evacuare specifice;

– amenajarea şi marcarea locurilor speciale în care se depozitează materiale combustibile provenite din ambalaje, precum: material lemnos, cartoane, hârtii, talaş, paie, polistiren, textile şi altele asemenea;

– amenajarea, organizarea şi întreţinerea în bune condiţii a căilor de acces şi evacuare şi evitarea blocării acestora;

– aparatele electrocasnice de tipul cafetierelor, friteuzelor, cuptoarelor cu microunde şi altele similare se utilizează conform instrucţiunilor producătorilor şi se deconectează întotdeauna de la priză după ce au fost folosite.

În spaţiile de preparare a hranei se interzic cu desăvârşire:

– folosirea mijloacelor şi dispozitivelor termice de preparare a hranei cu defecţiuni, improvizaţii ori fără supraveghere şi fără respectarea instrucţiunilor specifice de utilizare şi de apărare împotriva incendiilor;

– depozitarea buteliilor de gaz petrolier lichefiat – GPL, altele decât cele aflate în uz;

– prelingerea grăsimilor din tăvi, utilizarea vaselor umplute peste limită sau manipularea necorespunzătoare a acestora;

– lăsarea produselor alimentare/culinare, care prezintă pericol de incendiu, precum ulei/grăsime, alcool, în apropierea sau pe sursele de aprindere.

Maşinile de gătit, grătarele pentru fript, aragazele, cuptoarele şi celelalte utilaje care degajă temperaturi ridicate se amplasează la o distanţă de cel puţin un metru faţă de elementele combustibile ale construcţiilor sau de materialele combustibile din încăperi.

Reguli esenţiale de comportament în caz de incendiu în spaţiile cu aglomerări de persoane:
  • atunci când sunteţi în astfel de spaţii (cluburi, teatre, restaurante, cinematografe, centre comerciale) identificaţi căile de evacuare;
  • în cazul în care aţi observat izbucnirea unui incendiu anunţaţi imediat personalul obiectivului şi dacă este la îndemână acţionaţi sistemul de alarmare;
  • părăsiţi ordonat clădirea, orientându-vă cu ajutorul indicatoarelor de evacuare. Ajutaţi persoanele aflate în dificultate şi care nu se pot evacua;
  • atunci când fumul a pătruns în partea superioară a căilor de evacuare, deplasaţi-vă aplecat, cât mai aproape de sol. Dacă v-au luat foc hainele, opriţi-vă pe loc imediat. Lăsaţi-vă pe sol şi răsuciţi-vă pe o parte şi pe alta până ce flăcările se vor stinge;
  • dacă nu vă puteţi evacua ieşiţi la geam şi strigaţi după ajutor. Blocaţi accesul fumului în încăpere cu haine, prosoape îmbibate cu apă şi amplasate în dreptul pragului uşii. Anunţaţi la 112 poziţia dumneavoastră în clădire.
  • din afara clădirii anunţaţi evenimentul la 112. Nu vă întoarceţi niciodată în spaţiul incendiat pentru a recupera obiecte personale! Rămâneţi la o distanţă de siguranţă.
Articolul precedentMarșul Unirii dă startul zilei de 1 Decembrie la Alba Iulia
Articolul următorMesajul Cardinalului Lucian cu prilejul Centenarului Unității Naționale

Comments are closed.