Poliția, în alertă! O înșelătorie care a făcut multe victime a revenit. Riscuri uriașe dacă suni la aceste numere

Grupările de ţepari şi şantajişti prin metoda „acoperişul” revin în acţiune. „Constructorii” au reapărut în o serie de oraşe din Transilvania. Împrăştie fluturaşi publicitari în parcări şi printre blocurile, prin care anunţă că realizează lucrări de reparaţii orice tip de acoperiş, la preţuri foarte avantajoase.

În Alba Iulia, de exemplu, de la începutul lunii august 2020, a fost distribuit un număr masiv de fluturaşi. Sfârşitul verii şi toamna este momentul în care înşelătoria denumită „Acoperişul” funcţionează cel mai bine, datorită presiunii la care pot fi supuşi oamenii de către ţepari, odată ce „încep” lucrarea şi descoperă casa. 

Cei mai vulnerabili sunt oamenii în vârstă. Cei mai cunoscuţi „specialişti” în astfel de tipuri de înşelăciuni sunt familiile de gabori (romi) din Turda şi Câmpia Turzii. Totul începe cu un fluturaş „otrăvit” plasat pe parbrizul maşinilor parcate în oraş, sau în căsuţele poştale, mai ales în zona caselor, uneori şi în scările blocurilor, acolo unde accesul este posibil. Se promit preţuri mici, consultanţă gratuită şi chiar un discount de 20%, mai ales pentru pensionari, scrie realitatea.net

Odată contactat de către o persoană care doreşte să efectueze reparaţii la acoperişul locuinţei, gaborul se prezintă drept administratorul/patronul firmei, sub un nume fals cum ar fi „Daniel Dogaru” sau doar „Daniel” şi stabileşte detalii minime referitoare la adresa clientului, căruia îi comunică faptul că în cel mai scurt timp la locuinţa sa se va prezenta un „inginer” care va efectua măsurători şi va stabili detaliile contractului. Acesta nu discută la telefon detalii legate de preţul lucrării, cel mult comunică eventualului client un preţ atractiv pe metrul pătrat finit, aşa încât să asigure derularea pe mai departe a discuţiilor.

În scurt timp, la domiciliul victimelor se prezintă unul sau doi dintre membrii grupării, respectiv cei care au sarcina de a încheia contracte de prestări servicii. Aceşti membrii au un aspect fizic îngrijit, se prezintă sub calităţi false de „ingineri” şi fac oferte convenabile din punct de vedere al preţului şi duratei de execuţie al lucrării, astfel încât beneficiarul să fie tentat să încheie contractul. La momentul încheierii contractului, de cele mai multe ori se percepe un avans din preţ, iar în aceeaşi zi sau la termenul stabilit, lucrările de reparaţie/înlocuire/construire a acoperişului demarează.

Aparent, este vorba despre o afacere bună. În realitate, costurile vor ajunge la preţuri de câteva ori, uneori chiar de 10 ori mai mari decât înţelegerea iniţială. În general, oamenii nu depun plângere, fiind intimidaţi de numărul mare al celor trimişi să recupereze banii, care îi ameninţă şi îi şantajează pe proprietarii care au crezut că fac o afacere avantajoasă. Se împrumută de la prieteni sau chiar de la bancă pentru a putea plăti costurile cu reparaţiile la acoperiş.

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Episodul 45. Bețivii pot fenta virusul Covid-19
Articolul următorSTAREA DE ALERTĂ a fost prelungită pentru încă 30 de zile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.