Plouă cu dosare penale pentru ajutoarele din pandemie – Românii care au păcălit statul în 2020, urmăriți de Parchet

Plouă cu dosare penale pentru ajutoarele date în pandemie. Sute de oameni vor fi cercetați, după ce au falsificat declarații și contracte ca să primească bani de la stat, chiar dacă nu erau eligibili. Autoritățile avertizează că cei care refuză să restituie banii vor avea conturile bancare blocate de fisc. 

În 2020, când toată economia a fost închisă din cauza pandemiei, artiștii și liberii profesioniști au primit bani de la stat ca să treacă cu bine peste perioada dificilă. Ajutorul financiar a fost acordat doar în baza unui dosar depus la instituțiile competente din fiecare județ în parte. Sute de oameni au profitat de vulnerabilitatea sistemului și au primit bani fără să fie eligibili. Acum, autoritățile au deschis dosare penale.

„Era o chestiune imediată, care trebuia facuta rapid, nu poti sa stai să verifici 5 milioane de dosare inainte de a face plata. Se face pe declarația pe propria raspundere în baza legii si ulterior se fac verificari, altfel ar fi fost acordati cu luni de zile întârziere”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu, pentru Realitatea PLUS.

 

Pe lângă cercetările penale, oamenii se vor trezi și cu popriri pe conturi, dacă nu vor restitui banii.

Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii, care a dat de altfel acest ajutor fără să facă verificări, dă vina pe actuala conducere pentru neregulile găsite, dar și pe oamenii care au cerut bani.

 

„Mi se pare tarziu, adică administrația trebuie să se miște mai repede ca să facă aceste verificări. Ar fi fost bine ca oamenii sa nu incerce daca stiu ca nu se potrivesc in conditiile pe care le-am pus la punct”, a precizat Violeta Alexandru pentru Realitatea PLUS.

Potrivit Ministerului Muncii, peste 800 de români au primit bani ilegal de la stat, în valoare totală de aproape 7 milioane de lei. Aceștia au falsificat declarațiile, și unii dintre ei au depus cereri și în alte județe pentru a încasa banii. Alții și-au deschis firme sau au obținut venituri, chiar dacă au spus că au activitatea suspendată. 

Articolul precedentTaiwanul a tras rachete de semnalizare pentru a alunga drone chineze! Exerciţii militare după vizita lui Nancy Pelosi
Articolul următorBruxelles cere urgent refolosirea apei în țările UE: Seceta va afecta jumătate din bazinele hidrografice până în 2030

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.