Peste 200 de nereguli constructive consemnate pe A10 Sebeș – Turda. Telenovela fără sfârșit a lotului 2

Lotul 2 din autostrada Sebeș – Turda se chinuie să prindă contur sub efectul tot mai pregnant al dificultăților financiare ale antreprenorului grec. De când partenerul Euro Construct Trading SRL l-a lăsat baltă, AKTOR STA Grecia se luptă constant să diminueze pierderile financiare semnificative din derularea acestui contract, așa că „umblă” la calitate: lucrări de mântuială sau materiale mai ieftine și slabe calitativ, pe principiul românesc „merge și-așa”…
Nu-i de mirare, așadar, că s-au acumulat până în prezent vreo 230 de nereguli constructive consemnate în Rapoarte de Neconformitate (RNC-uri) de către echipa de consultanță și suntem abia la 60% grad de execuție. Dacă se continuă în ritmul acesta, cu ce garanții de calitate vă rămâne la finalul contractului CNAIR SĂ pentru avea autostrada Sebeș – Turda?
Mai mult, preocuparea lor pentru respectarea parametrilor de calitate se vede în „grabă” cu care remediază neregulile constructive (dacă chiar le remediază), unele RNC-uri fiind rămase nerezolvate încă din aprilie 2018… bine că veghează consultanța derularea proiectului, poate că așa vom evita un dezastru similar cu cel de la Săliște pe A1… sau oare așa să fie?
În vara aceasta expiră contractul firmei de consultanța (KAPPA ARCHITECTS & ENGINEERS SRL), așa încât există dubii serioase cu privire la continuarea supravegherii calitative a lucrărilor rămase de executat de antreprenorul grec.
Dar, cu toate acestea, e posibil ca noul manager de proiect al grecilor de la AKTOR, propus spre avizare favorabilă, să aducă o rază de „speranță” pentru toată lumea… acesta a reușit performanța de invidiat de a progresa șantierul cu 0% în cele 3 luni de probă, iar bruma de bani primiți au fost utilizați pentru plata unor datorii restante de circa 7 luni, ce să mai zic de aprovizionarea cu materiale de construcții necesare șantierului.
Lipsă cronică de finanțare din partea grecilor a creat contextul numirii unui astfel de „expert” în poziția de manager de proiect, cu consecințe vizibile și dificil de combătut.
Cartoful fierbinte din mâna grecilor îl reprezintă stratul de BSC (beton stabilizat cu ciment) așternut pe o porțiune în lungime de circa 5 km din lotul 2, ale cărui caracteristici calitative sunt compromise fiindcă a fost lăsat neprotejat pe parcursul a 2 sezoane de iarnă, impunându-se eliminarea și înlocuirea acestuia cu un strat nou de BSC, pentru a preveni propagarea fisurilor apărute sau fisurarea stratului de asfalt și a celui de uzură în perioada de exploatare.
Însa costurile suplimentare din sarcina antreprenorului grec pentru operațiunile de înlocuire sunt greu de digerat, motiv pentru care se „lucrează” din greu pentru evitarea unui asemenea scenariu dezastruos și greu de digerat pentru conducerea AKTOR STA Grecia.
Concluzionând, spre exasperarea șoferilor din trafic, telenovela lotului 2 din A10 Sebeș – Turda continua și în 2020, iar cu puțin „noroc” chiar și în 2021.
Deși România trece prin momente grele legate de Starea de Urgență, autoritățile trebuie să fie conștiente că investițiile în infrastructură sunt vitale. Dacă am fi avut acum autostrăzi, probabil totul s-ar fi mișcat mult mai repede. Chiar și în plină criză, Ministerul Transporturilor trebuie să urmărească și să gestioneze cu celeritate dezvoltarea infrastructurii rutiere.

Articolul precedentMarcel Ciolacu: Cumpărați produse românești!
Articolul următorPeste 600 de teste făcute în județul Alba, în laboratoarele DSP

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.